Viisi keinoa joilla vältät pahanpuhumisen ringin

Viisi keinoa joilla vältät pahanpuhumisen ringin. Onko ympärilläsi ihmisiä, joiden kanssa huomaat kerta toisensa jälkeen olevasi ikävässä tilanteessa pahanpuhumisen ringissä? Jos näin on niin tässä sinulle viisi vinkkiä, miten pääset tilanteesta ja pahanpuhumisesta eroon.

Viisi keinoa joilla vältät pahanpuhumisen ringin:

  1. Poistu tilanteesta
  2. Kerro ettet halua olla pahan puhumisessa mukana
  3. Johdattele puheenaihe toiseen aiheeseen
  4. Ala puhumaan hyvää siitä, josta puhutaan pahaa
  5. Vaikene

Poistu tilanteesta

Jos tilanteessa asian puheeksi ottaminen tuntuu liian hankalalta, voit vain poistua paikalta. Näin toimimalla ilmaiset sanattomasti ettet halua olla osallisena pahan puhumisessa. Tämän ratkaisumallin heikko puoli on siinä, että tilanteesta ei aina voi poistua vaikka kuinka haluaisi. Niinpä voit kokeilla sen lisäksi seuraavaa ratkaisumallia.

Kerro ettet halua olla pahan puhumisessa mukana

Kerro niin selkeästi kuin pystyt ja osaat, että et halua osallistua pahan puhumiseen. Osa ihmisistä voi tästä toki provosoitua ja voit aiheellisesti pelätä, että seuraavaksi sinä olet se, josta selän takana puhutaan pahaa.

Sinulla on ehkä jo tiedossa, että olet tekemisissä ihmisen kanssa, joka on ilkeä ja katkera. Hän puhuu pahaa kaikesta ja kaikista. Tällöin et voi valitettavasti mitenkään välttyä siltä etteikö hän joka tapauksessa puhuisi pahaa sinusta, kun et ole paikalla. Joten miksi altistaa itseään ja suostua hänen malliinsa, joka luo sinulle pahaa oloa?

Johdattele puheenaihe toiseen aiheeseen

Jos et halua sanoa suoraan ettet halua osallistua pahan puhumiseen, voit kokeilla seuraavaa ratkaisukeinoa. Ala puhumaan ihan muusta asiasta, äläkä suostu puhumaan muusta kuin valitsemastasi aiheesta. Keksi aasinsiltoja, joilla johdatat asian aina uudelleen ja uudelleen aiheisiin, jotka tuntuvat mukavilta puhua.

Mitä enemmän harjoittelet aasinsiltojen rakentamista sitä taitavammaksi harjaannut. Lopulta pahan puhuja jättää sinut rauhaan, kun hän toteaa ettei sinusta koskaan saa kaveria pahan puhumiseen, kun puhut vain niistä asioista joista itse haluat.

Ala puhumaan hyvää siitä, josta puhutaan pahaa

Voit kieltäytyä pahan puhumisesta myös siten, että keksitkin aina jotain hyvää ja positiivista sanottavaa aiheesta kuin aiheesta. Jos joku puhuu kielteiseen sävyyn jostakin ihmisestä voit alkaa kehumaan niitä piirteitä hänessä, joista hänessä pidät.

Tämäkin on tehokas tapa pahan puhujan välttämiseen. Hän etsii ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa hän saa keitellä myrkkysoppaa eikä hyvän puhuminen ole siihen soppaan tervetullut osa.

Vaikene

”Vaikeneminen on kultaa, puhuminen on hopeaa” – sananlaskun malliin yksi ratkaisukeino on vaieta. Tämä ratkaisukeino on haasteellinen siten, että se voidaan myös tulkita ”vaikeneminen on myöntymisen merkki” – sananlaskun malliin. Joten aina paras ratkaisumalli olisi sanoittaa toisenlaisia näkökulmia aiheista, joista ei ole samaa mieltä.

Blogitekstin kirjoittaja

Ritva Huusko

Psykoterapeutti, perheterapeutti