Viisi asiaa, joilla turvaat hyvinvointisi ja voimavarasi. Nämä ovat viisi arkista ja helppoa tapaa arjen hyvinvoinnin hallintaan.

  1. Miellytä itseäsi enemmän kuin muita
  2. Muista, että olet riittävä ja hyvä, ilman mitään suoritteita
  3. Elämä on nyt
  4. Hyvinvointisi heijastuu lähipiiriisi
  5. Löydä pieni ilo jokaisesta päivästä

Miellytä itseäsi enemmän kuin muita

Tee ratkaisuja, jotka miellyttävät sinua eli tuntuvat myös sinusta hyvältä. Turvaamalla omat hyvinvoinnin rajasi, pystyt tarjoamaan hyvää myös läheisillesi.

Hyvinvointisi on vain sinun vastuullasi, sillä vain sinä elät sinun elämääsi, ja sama pätee kaikkiin muihinkin. Jokainen meistä elää oman elämänsä vain kerran, joten se, jonka pitää elämäänsä olla tyytyväinen on se, joka sitä elää.

Jos teet elämääsi koskevia valintoja vain miellyttääksesi muita ihmisiä ja nämä valinnat saavat sinussa aikaan pahoinvointia, pysähdy kyseenalaistamaan toimintamallisi. Miksi olet valmis miellyttämään muita ja hylkäämään itsesi tunnetasolla? Mitä omanarvontuntosi sallii sinun suoda itsellesi?

Onko sinulla sisäinen lupa tehdä elämässäsi valintoja, jotka miellyttävät sinua? Vai pitääkö sinun ennemmin miellyttää muita ja laittaa omat tunteesi sivuun?

Olet riittävän hyvä ilman suoritteita

Olet syntynyt riittävän hyväksi. Se, mitä teet ja miten asiat teet, ei lisää tai vähennä sinun arvoasi.

Väärät ja huonot teot eivät nekään vähennä ihmisen arvoa. Toki ne saavat muita ihmisiä suhtautumaan varauksellisesti, välttelevästi ja negatiivisesti. Mutta ihmisen itseisarvoa, nämäkään asiat eivät muuta.

Synnymme, elämme ja kuolemme arvokkaina ja ainutlaatuisina yksilöinä. Kun pystyt arvostamaan itseäsi ja elämääsi, vaalit niitä kahta asiaa kuin kalleinta aarretta – sillä sitähän ne myös ovat. Tämä sama arvo on jokaisella ihmisellä ja hänen elämällään.

Elämä on nyt

Sitten-kun-elämä saa lykkäämään asioita hamaan tulevaisuuteen, vaikka elämä on nyt. On hyvä suunnitella elämää eteenpäin, mutta sen eläminen tapahtuu pelkästään juuri elettävässä hetkessä.

Elämää on hyvä suunnitella vanhuuteen saakka. Samalla kannattaa elää jokainen päivä siten, että jos kuolisi tänään, on elänyt elämänsä siten kuin on sen halunnut elää.

Hyvinvointisi heijastuu lähipiirisi

Kun sinä voit hyvin, heijastat sitä lähipiiriisi ja luot heille esimerkkiä hyvinvointiin. Kun läheisesi voivat hyvin, se heijastuu sinun hyvinvointiisi.

Sama tapahtuu pahoinvoinnin kanssa. Siksi kannattaa rakentaa hyvinvointia, niin paljon kuin se on mahdollista.

Löydä pieni ilo jokaisesta päivästä

Kauniisti heijastuva auringonvalo, luonnon tai kukkapenkin kukka, mikä vain ohikiitävän hetken kauneus ja sen tuoma ilon tunne.

Se mihin kiinnittämme huomiomme vahvistuu. Kannattaa siis tietoisesti kiinnittää huomiota elämän kauneuteen. Silloin on helpompi jaksaa myös elämän vastoinkäymisiä.

En tarkoita, että elämän vastoinkäymiset tulisi ohittaa. Vaan niiden kohtaamiseen voi ammentaa voimaa hyvistä hetkistä ja elämän kauneudesta.

Lue lisää omanarvontunnosta

Tilaa itsellesi maksuton Omanarvontunto -opas, liityt samalla sähköpostilistalle, ja saat viikottain 14.10.2021 saakka viikkokirjeen omanarvontuntoon liittyen.

1.10.2021 julkaisemme Terapeuttitalon verkkokaupassa e-kirjan ja verkkokurssin omanarvontunnosta. Lokakuun puolenvälin jälkeen siirrymme kuukausikirjeeseen.

 

Blogitekstin kirjoittaja

Ritva Huusko
Psykoterapeutti
Perheterapeutti
Sairaanhoitaja, psyk.