Unelma ei kuole: Matkani valokuvaajasta perheterapeutiksi. Unelmia pidetään usein sydämessä, kuin piilotettuja aarteita, jotka odottavat löytäjäänsä. Kukin meistä kantaa sisällään kykyä muuttaa unelmansa todeksi, vaikkakin matka niiden toteutumiseen voi olla täynnä yllättäviä käänteitä ja esteitä. Tämä on tarinani – matka, jossa unelma terapeutin urasta ei sammunut, vaan muovautui vuosien varrella elämänkokemuksien ja itsetuntemuksen myötä uuteen muotoon.

Viktor Franklinin vaikutus unelman syttymiseen

Jo lukioaikoina, lukemani Viktor Franklinin kirja ”Tarkoituksellinen elämä” avasi minulle uuden näkökulman ihmismielen ymmärtämiseen. Siitä syttyi unelma työskennellä terapeuttina. Tuolloin minun omanarvontuntoni oli kuitenkin matala, ja ADHD:n aiheuttamat keskittymishaasteet varjostivat koulumenestystäni. Silloin en vielä ymmärtänyt, että nämäkin haasteet valmistivat minua tulevaan.

ADHD:n haasteet ja varhainen urapolku

1980-luvulla ADHD ei ollut vielä laajalti tunnettu eikä ymmärretty diagnoosi. Tämän vuoksi yliopisto-opintojen ja psykologian alalle siirtymisen mahdollisuudet tuntuivat minulle suljetuilta. Sen sijaan löysin tieni valokuvaamoon, jossa sain toteuttaa luovuuttani ja rakastin työtäni. Kuvat kertoivat tarinoita, mutta samalla oma tarinani odotti vielä kertomistaan.

Henkilökohtaiset haasteet ja käännekohta

Elämäni muuttui, kun henkilökohtaiset käsittelemättömät asiat ja entisen poikaystäväni traaginen kuolema moottoripyöräonnettomuudessa alkoivat vähitellen uuvuttaa minua. Luovuuden vaatima keskittyminen muuttui yhä haastavammaksi. Käännekohta saapui, kun kohtasin empaattisen lääkärin paikallisessa terveyskeskuksessa. Hänen tukensa rohkaisi minua etsimään apua ja saamaan tarvittavaa tukea. Vaikka ensimmäinen kokemus psykologin kanssa olikin lannistava.

Mutta tarvittiin vain yksi ihminen, jonka empatia riitti kannustamaan minua eteenpäin kohti armollisempaa minua. Ja tämä henkilö oli se terveyskeskuslääkäri, jonka tapasin kerran puolen tunnin ajan. Muista siis, mikään kohtaaminen ei ole liian lyhyt tai vähäpätöinen vaan voi tehdä suuren vaikutuksen kohdattuun ja hänen elämäänsä.

Itsehoito ja uuden suunnan löytyminen

Itsehoitokirjallisuuden myötä tajusin, ettei taakkaani tarvinnut kantaa yksin. Rohkaisin mieleni ja hain sairaanhoitajan opintoihin, joihin pääsin sisään. Opiskeluaikana käsittelin aktiivisesti omia haasteitani ja valmistuttuani tunsin saavuttaneeni sisäisen harmonian. Tämä oli askel kohti suurempaa unelmaani – auttaa muita.

Valmistuttuani työskentelin sairaanhoitajana vuoteen 2012 asti, jolloin valmistuin perheterapeutiksi. Olin pohtinut 40-vuotispäiväni kynnyksellä, etten enää lykkäisi psykoterapeutiksi opiskelua – se oli nyt tai ei koskaan.

Perustamani oma praktiikka ja sen haasteet

Opintojeni aikana sain käsityksen siitä, että perheterapeutit kohtaavat haasteita työllistyessään yksityisellä sektorilla. Tämä tieto ei kuitenkaan lannistanut minua, vaan pikemminkin sytytti entistä suuremman palon saavuttaa tavoitteeni. Päätin perustaa oman praktiikan ja ponnistella kaikin tavoin unelmani toteuttamiseksi. Tämä prosessi opetti minulle, että oman polkunsa kulkeminen vaatii sinnikkyyttä ja sitoutumista.

Yrittäjyyden ja markkinoinnin opiskelu

Vuosien ajan opiskelin yrittäjyyteen ja markkinointiin liittyviä asioita, ja kehitin markkinointistrategioitani sitä mukaa kun ymmärsin niiden merkityksen omassa liiketoiminnassani. Periksiantamattomuus ja jatkuva oppiminen ovat olleet kulmakiviä matkallani kohti itsenäistä ammatinharjoittajaa. Olen oppinut, että yrittäjänä menestyminen ei ole pelkästään osaamisesta kiinni, vaan myös siitä, miten osaa markkinoida ja myydä palveluitaan.

Kahdeksan vuotta itsenäisenä perheterapeuttina

Sinnikkään työn ja vuosien jälkeen, olen nyt ollut itsenäinen perheterapeutti jo kahdeksan vuotta. Elätän itseni omalla ammatillani, joka on antanut minulle paitsi taloudellista itsenäisyyttä, myös suunnatonta henkistä tyydytystä. Sen ymmärtäminen, että voin auttaa muita heidän elämänsä haastavissa vaiheissa, ja että asiakkaani löytävät elämäänsä harmoniaa ja tasapainoa on palkitsevinta työssäni.

Perheterapian haasteet ja Kelan tuki

Olen oppinut, että moni perheterapeutti ei työllisty helposti yksityiselle sektorille, ja että Kelan tuki perheterapialle ei ole yleisesti tunnettu tai hyödynnetty. Tämä on haaste, joka vaikuttaa monen terapeutin kykyyn tarjota palveluitaan niitä tarvitseville. Tämän ymmärtäminen on rohkaissut minua jakamaan tietoa ja tukemaan kollegoitani alalla.

Tuki muille hyvinvointialan yrittäjille

Rakkaus omaan työhön ei aina takaa toimeentuloa. Tämä tosiasia on saanut minut haluamaan auttaa muita hyvinvointialan yrittäjiä saavuttamaan omat unelmansa. Opetan nyt niitä markkinoinnin keinoja, jotka ovat auttaneet minua urallani, jotta myös sinä voit kohdata omat haasteesi ja tehdä työtä, joka on sinulle merkityksellistä.

Johtopäätökset ja unelmien toteutuminen

Matkani valokuvaajasta perheterapeutiksi on ollut pitkä ja opettavainen. Se on opettanut minulle itsetuntemusta, selviytymistä ja lopulta – unelmien toteuttamista. Haluan rohkaista jokaista seuraamaan omaa polkuaan ja uskomaan unelmiinsa. Toivon, että tämä tarinani antaa sinulle inspiraatiota ja rohkeutta kulkea omaa unelmatietäsi kohti.

Ota yhteyttä ja toteuta unelmasi

Jos tunnet tarvitsevasi tukea matkallasi kohti unelmiesi työtä, älä epäröi ottaa yhteyttä. Voit lähettää minulle viestin osoitteeseen tai käyttää kotisivulla olevaa yhteydenottolomaketta. Sovitaan sinulle henkilökohtainen valmennusaika, joka on 290€/tunti, voimme yhdessä suunnitella ja edistää sinun matkaasi kohti unelmiesi täyttymistä. Sinä päätät kuinka pitkän matkan haluat valmennuksessa kulkea kanssani, se voi olla yksi tunti tai vaikka vuoden ajan kerta kuukaudessa.

Älä anna epäröinnin estää sinua – yhdessä voimme tehdä unelmistasi totta. Odotan innolla, että saan olla osa sinun matkaasi kohti onnellisempaa ja mielekästä elämää.

Ritva Huusko

Perheterapeutti, psykoterapeutti