Miten voisin tunnistaa onko minulla traumahistoria? En muista tai tiedä, että minulla olisi mitään traumaa omassa elämässäni. Miten siis voisin tunnistaa sen ? Traumahistorian tunnistaminen on silloin helppoa kun tietää, että on tapahtunut joku traumaattinen asia omassa elämässään. Useasti tämä on yksi yksittäinen tapahtuma, joka voidaan kokea traumaattiseksi. Se mitä itse kukin kokeen traumaattiseksi on tietenkin kiinni jokaisen omasta historiasta ja mielen resilienssistä.

Traumaattiseksi tapahtumaksi koetaan sellainen tapahtuma joka on yllättävä, ennalta-arvaamaton asia johon ei ole voinut valmistautua ja joka vaikuttaa elämänarvoihin. Tämä koskee enemmän yksittäistä tapahtumaa. Trauma voi syntyä myös esim päihdeperheessä kasvaminen, se ei välttämättä ole kokemuksena samalla tavalla yllättävä. Kuitenkin perhe-elämä päihdeperheessä on useasti lapsen näkökulmasta katsottuna ennalta-arvaamatonta, siinä tapahtuu asioita joihin lapsi ei voi vaikuttaa ja tämä elämä vaikuttaa lapsen elämänarvoihin. Lapsen elämässä on tapahtunut runsaasti traumaattisia asioita ja ne ovat todennäköisesti ketjuuntuneet lapsen mieleen.

Ihminen joka on elänyt elämänsä esim. päihdeperheessä, voi uskoa, että elämä on tällaista ja se kuuluu olla tällaista. Tämä muodostaa uskomusjärjestelmäksi, joka määrittää paljon omaa elämää. Uskomusjärjestelmänä voi olla vaikka se, että en ansaitse rakkautta elämässäni ja elämääni kuuluu väkivaltaa. Nämä ovat elämää tuhoavia ja rajoittavia uskomuksia, jotka johtuvat omasta traumaattisesta lapsuudesta.

Miten sitten pääsen vapaaksi menneisyyden kahleista ?

Osa pääsee eteenpäin varsin pitkällekin käsitellen itse asioitaan. Useasti on tarpeen ulkopuolisen apu. Vakauttava pari-ja perheterapia antaa riittävästi psykoedukaatiota ja keinoja koko perheelle miten prosessoida hankalia menneisyyteen liittyviä asioita. Kun ymmärrys siitä, mitä reaktioita trauma tuottaa nykypäivänä perheeseen, lisääntyy helpottaa se asian prosessointia.

Menneisyys vaikuttaa

Miksi pitää kaivella vanhoja asioita?

Mulla ei varmaan ole mitään traumahistoriaa, miten voisin tunnistaa onko minulla traumahistoriaa? Se voi näyttäytyä vaikkapa hyvin rajoittavina uskomuksina elämästä. Miksi pitää kaivella vanhoja asioita?  Joskus tuntuu siltä, että eikö vaan voisi jättää vanhat asiat olemaan eikä sörkkiä niitä. Tämä onnistuu joskus, mutta jos trauma on muuttanut uskomusjärjestelmää se rajoittaa omaa elämää. Kun vanhat traumaattiset asiat käsitellään ja ne integroituvat mieleen, niistä vapautuu paljon energiaa tämän hetkiseen elämään. Samalla voit vapautua elämää kahlitsevista uskomusjärjestelmistä ja elää vapautunutta nautinnollista elämää.

Terapia on kallista ja eikä sinne pääse kuin pitkien jonojen jälkeen

Totta, terapia maksaa ja yksilöterapiaan on pitkät jonot. Näitä asioita voidaan prosessoida myös pari-ja perheterapiassa, joihin pääsee useasti heti. Kun asiaa prosessoidaan puolison ja muun perheen kanssa, vakauttaa se koko perhettä ja näin tukee myös paremmin yksilön prosessia. Pari-ja perheterapiaan on mahdollisuus saada Kelan-tukea, jolloin omavastuuosuus jää paljon pienemmäksi. Ota yhteyttä ja sovi ensimmäinen aika, niin päästään aloittamaan tämä vakauttava ja vapauttava prosessi.

 

 

Tarja Södergård

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää