Taru Tapioharju

Kirjallisuusterapeutti
Ratkaisukeskeinen työnohjaaja
Ratkaisukeskeinen terapeutti
Filosofian tohtori
Suomen kirjallisuus
Väitöskirjatutkija
psykologia, 2016 –

Olen kirjallisuusterapeutti, työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen terapeutti. Uskon sanataiteen ja runon voimaan tunteesta puhuvana kaikessa terapiassa ja työnohjauksessa:

Joka kyynel on

pienen ilon otsaluu

keijun, lintusen.

(Eila Kivikkoaho, Tanka-satu)

Olen aina rakentanut ymmärrystäni todellisuudesta myös kaunokirjallisuuden kautta. Valmistuin kirjastonhoitajaksi oman tutkimustyöni ja suuren perheen ohella. Kirjallisuusterapiaopinnot toivat varmemmin mukaan ymmärryksen taiteen terapeuttisesta voimasta. 

Työhistoriani kirjastonhoitajana koostuu erilaisista kirjastonhoitajan työsuhteista, viimeisenä Kangasalan kirjastotoimenjohtajana. Sivutyönä ohjasin kirjallisuusterapeuttisia ryhmiä. 

Oman liikenneonnettomuuden tuottaman traumani ja siinä saamani avun innostamana aloin tehdä työtä kolmannen sektorin auttavissa puhelimissa. Lähdin myös opiskelemaan auttamista: ratkaisukeskeistä työnohjausta ja perheterapiaa. Innostuin näiden opintojen myötä tekemään väitöskirjaa kirjallisuusterapiasta perhetyön kontekstissa. Tämä tutkijan työ on nyt loppusuoralla ja haluan ryhtyä tekemään terapiatyötä parien ja perheiden kanssa kirjallisuusterapian metodit taustalla. 

Tarjoan työnohjausta ryhmille, esimiehille, tutkijoille ja kolmannen sektorin työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Haluan kuunnella narratiivisena terapeuttina, ihmetellen ja ei-tietämisen tilassa, ihmisten itsensä kertomia tarinoita. Ajattelen, että terapian tavoitteena on päästä ohuesta ongelmatarinasta rikkaisiin kuvauksiin. Tässä voin käyttää ratkaisukeskeisen terapiatyömallin lisäksi myös kirjallisuusterapian metodeja: luovaa lukemista ja kirjoittamista.