Tee yksi muutos parisuhteessa ja yllätyt iloisesti, mitä se tuo tullessaan.
Perheterapeuttina työskentelen päivittäin pariskuntien kanssa, ja yksi tärkeä asia nousee työskentelyssä esille. Tämä asia on aito kuuntelu, ilman tulkintoja.
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta parisuhteessa tämä voi olla yllättävän vaikeaa. Vaikeaksi sen tekee tunteiden läsnäolo ja läheisyys, joita suhteessa on toivottavaakin olla.
Läheisessä ihmissuhteessa meissä nousee esiin vanhoja kipeitä muistoja ja asioita. Yksilön turvalliseksi kokemassa ihmissuhteessa vanhat pettymykset, hylkäämiset ja muut kivut alkavat nousta pintaan ja käsiteltäväksi. Parantumaan vuorovaikutuksessa.
Aina kivut eivät pääse paranemaan olemassa olevassa suhteessa. Kipuja voi tulla lisää. Aika usein aivan tarkoittamatta ja tahtomatta.
Väärinymmärykset ja tulkinnat, sanoittamattomuus luovat tilaa vanhojen kipujen kukoistamiselle ja kasvulle. Väärinymmärrysten välttämiseksi ja kipujen vähentämiseksi on tärkeää puhua avoimesti, omavastuisesti eli syyttämättä asioista.
Kumppanisi ei välttämättä ymmärrä loukkaavansa sinua, ja jos ymmärtäisi, hän ehkä haluaisi toimia aivan toisin – jotta voisi osoittaa näin sinulle rakkautensa. On myös tärkeää, että ei soimaa itseään kaikesta ylenpalttisesti. Peiliin on hyvä osata katsoa, mutta kaikki asiat eivät ole yksin sinun vastuulla.
Opettele kuuntelemaan mitä kumppanisi oikeasti sanoo ja tarkoittaa
Ensinnäkin se tarkoittaa siis sitä, että kaikista asioista puhutaan. Vaikeaksi koetuistakin. Mitä enemmän vaikeaksi koettuja tunteita asiaan liittyy, sitä hankalammaksi yleensä asiasta puhuminen koetaan.
Esimerkki: Tunnet, että puolisosi hylkää sinut tunnetasolla. Olet yrittänyt useasti kertoa sen hänelle. Keskustellessa asia ei parannu vaan hylkäämisen kokemuksesi vain pahentuu. Usean yrityksen jälkeen luovutat. Koet tehneesi kaiken, mitä voit ja tilanne tuntuu toivottomalta.
Usein tällaisissa tilanteissa joko yhdellä tai molemmalla parisuhteen osapuolella on tunnelukko päällä. Tunnelukko estää toista kuulemasta, mitä toinen sanoo. Ja se mitä toinen vastaa, kuullaan aivan muutoin, kuin mitä toinen tarkoittaa. Jos haluat testata, onko suhteessanne tunnelukkoja, löydätte testin Kimmo Takasen tunnelukko-sivuilta. Hän on kirjoittanut paljon aiheeseen liittyen.
Hyvä tapa pysäyttää toimimaton kierre on kysyä ”mitä tässä tilanteessa ja keskustelussa nyt oikein tapahtuu?”. Ja sitten molemmat osapuolet kertovat, mitä ajattelee ja tuntee. Myös mitä johtopäätöksiä on asiasta tehnyt jo aikaisempien keskustelujen ja oman historiansa valossa.
Tämä kuulostaa yksinkertaiselta työkalulta. Ja sitä se onkin, kun sitä oppii käyttämään. Mutta kuten kaiken uuden harjoittelemisessa ja oppimisessa, tämäkin työkalu ottaa aikansa toimiakseen.
Työskentelyn alkuvaiheessa työkalun muistaminen on ensin tunteiden myrskytessä täyden työn takana. Kun oppii muistamaan, että keskustelun voi pysäyttää kysymällä ”mitä tässä tapahtuu?”, on jo askeleen eteenpäin. Maltti ja usea harjoituskerta tuo ajallaan hyvää vuorovaikutusta, keskustelua parisuhteeseen.
Harjoitus tekee mestarin
Teetpä mitä tahansa elämäntapamuutosta se ottaa aikansa. Niin vuorovaikutuksenkin toimimaan saaminen puolison kanssa. Se on suuri elämäntapamuutos.
Olemme elämämme ja historiamme aikana oppineet toimimaan tietyllä tavalla. Persoonallisuutemme, ympärillä olevien mallien ja ”normaalien” ja mallin palvelevuus ovat ohjanneet valitsemaan itsellä toimivan mallin. Kun on aika opetella uudenlaista, sen muutos vie aikaa. Kuukausia. Hiominen vuosia ja vuosikymmeniä.
Muistakaa siis kannustaa toinen toistanne muutoksen polulla. Muutos parempaan tulee vähitellen, kun sen eteen tekee määrätietoisesti yhdessä töitä.
Parisuhde voi vuosien ja vuosikymmenten myötä parantua. Mutta kuten kaikki asiat elämässä, sekin tarvitsee huoltamista ja huolenpitoa, että se voi toimia mahdollisimman hyvin. Vaalikaa sitä hyvää, mikä teillä jo on, muistakaa ne asiat. Muistuttakaa niitä toisillenne. Silloin vastaan tulevat ongelmat on astetta kevyempi työstää.
Artikkelin kirjoittaja:
Ritva Huusko
Perheterapeutti, MsC
Sairaanhoitaja, psyk.