Suoriteomanarvontunto on se, joka tekee elämästä loputtomalta tuntuvan oravanpyörän.

Suoriteomanarvontunto on se, joka tekee elämästä loputtomalta tuntuvan oravanpyörän. Elämän, jossa elämä on jossakin tulevaisuudessa, sitten kun on ensin hoitanut sitä sun tätä pakolliselta tuntuvia tehtäviä.

Sitten-kun-elämän riski on siinä, että emme tiedä huomisesta, mitä se tuo mukanaan. Elämä voi jäädä elämättä kaiken suorittamisen keskellä ja ihmissuhteet jäävät etäisiksi tai kärsivät muutoin.

Suoriteomanarvontunto on sisäinen uskomusjärjestelmä

Suoriteomanarvontunto on sisäinen uskomusjärjestelmä, että on riittävän hyvä ja kelpaa, sitten kun on tehnyt ja saavuttanut jotakin. Mutta sen sijaan, että suoritteen valmistuttua tai tavoitteen saavutettuaan saisi rauhassa nauttia levosta ja iloita tuloksista, viriää jo uusi tavoite tavoiteltavaksi.

Mahdollisen pienen hengähdystauon jälkeen alkaa uusi urakka, jonka tavoitteena on saavuttaa jotain, mitä ei vielä ole saavuttanut. Vuosi toisensa jälkeen pyörii kuin huomaamatta tässä oravanpyörässä, jossa ajatus omasta riittävyydestä tuntuu pysyvän aina yhtä kaukana.

Saavutus, koulutus tai uralla eteneminen, yksi toisensa perään, ja silti on tunne, ettei koskaan ole riittävä tai tarpeeksi hyvä. Vielä pitää tehdä tai saavuttaa jotakin, ja sen jälkeen on riittävä johonkin tai kelpaa. Mutta koskaan sitä kokemusta ei vain tule.

Uupumuksen ja väsymyksen vallatessa alaa, kokemus omasta riittävyydestä ja kelpaamisesta kyseenalaistuu. Tämä saa aikaan joko arvottomuuden kokemusta tai omien tunteiden kieltämistä ja suorittamaan enemmän kuin jaksaisikaan.

Uupumuksen ja väsymyksen vallatessa alaa, kokemus omasta riittävyydestä ja kelpaamisesta kyseenalaistuu. Tämä saa aikaan joko arvottomuuden kokemusta tai omien tunteiden kieltämistä ja suorittamaan enemmän kuin jaksaisikaan.

Vasta lopullinen uupumus, loppuun palaminen pakottaa pysähtymään. Mutta sisäisen luvan saaminen lepoon on vielä silloinkin oppimisen takana. Levon oppii vasta, kun siihen on kasvanut sisäinen lupa. Kun lepo ei enää kyseenalaista omaa riittävyyttä ja kelpaamista.

Löydä sisäinen lupa levätä

Voit oppia lepäämään ja kunnioittamaan hyvinvoinnin rajojasi jo ennen kuin olet ajanut itsesi loppuun tai elänyt elämättömän elämän suorittamalla. Suoriteomanarvontunto tekee elämästä oravanpyörän, jos sen antaa tehdä, mutta suunnan voi myös muuttaa. Terveeseen omanarvontuntoon voi kasvaa.

Tilaa itsellesi maksuton Omanarvontunto -opas, liityt samalla sähköpostilistalle, ja saat viikottain 14.10.2021 saakka viikkokirjeen omanarvontuntoon liittyen. Lokakuun puolenvälin jälkeen siirrymme kuukausikirjeeseen.

1.10.2021 julkaisemme e-kirjan ja verkkokurssin omanarvontunnosta. Terve omanarvontunto tukee sinua elämään sinun elämää hyvinvoinnista käsin. Opit tekemään ratkaisuja, jotka tukevat hyvinvointiasi ja onnellisuuttasi, itseäsi kuunnellen ja kunnioittaen. Samalla se säteilee hyvinvointina lähiverkostoosi tai rajaa ympäriltäsi voimavarasyöppöjä ihmisiä vähitellen etäämmälle.

Blogitekstin kirjottaja

Ritva Huusko
Perhepsykoterapeutti
Sairaanhoitaja, psyk.