Miten resilienssi liittyy uskomuksiin ja mistä uskomukset usein johtuvat? Kuinka päästä eroon negatiivisen ajattelun kehästä?
Ajattele hetkinen, että istut autossa, jota ohjaa joku toinen. Luulet tietäväsi, minne ollaan menossa, mutta huomaat, että auto ajeleekin ihan omia reittejään. Yrität antaa vihjeitä kuskille siitä, minne oikeastaan tahtoisit, että ajettaisiin, mutta niillä ei tunnu olevan merkitystä. Pian koet jo pienen paniikin nousevan.. minne tässä ollaan oikein menossa?
Elätkö jonkun toisen suunnittelemaa elämää?
Oletko koskaan tuntenut eläväsi ”jonkun toisen suunnittelemaa elämää”? Todellisuudessa näin onkin, sillä olemme oppineet tuhansien toistojen avulla tekemään tiettyjä asioita tietyllä, ”oikealla” tavalla. Mieltämme voi verrata leikillisesti kovalevyyn, joka on täynnä muualta tuotettua dataa, jota lapsi vastaanottaa pienenä vanhemmiltaan ja hoitajiltaan, myöhemmin opettajilta ja vaikkapa harrastuspiireistä, luokka- ja työtovereilta. Ongelma on, että se data ei useinkaan ole oman elämämme kannalta rakentavaa. Se saattaa olla suurelta osin kielteistä ja suorastaan vahingollista, ja siten estää meitä toteuttamasta syvimpiä unelmiamme ja toiveitamme.
Uskomukset ovat kuin tallattu polku, josta ei uskallakaan noin vain hypätä sivupoluille, vaikka kuinka tahtoisi ja elämä tarjoaisi itseä aidosti kiinnostavia vaihtoehtoja. Muiden minulle kertoma tarina itsestä saattaa olla yksinkertaisesti vahingollinen. Saatan ajatella vaikkapa, että ”en ole ansainnut hyvää parisuhdetta, terveyttä, taloudellista turvalllisuutta” jne.
Kuinka päästä eroon vääristä uskomuksista?
Miten päästä eroon negatiivisen ajattelun kehästä ja vääristä uskomuksista? Aivan yksinkertaisesti opettelemalla tarkkailemaan sitä, mitä ajattelee. Tämä vaatii kärsivällisyyttä. Kun havaitsee, että mieli taas jauhaa samaa, kielteistä tarinaa, voi kysyä itseltään: Mistä tämä tuli? Onko tästä minulle hyötyä? Entä, jos päätänkin kääntää tämän toisinpäin ja tarkastella tätä aivan toisenlaisesta näkökulmasta? Millaisena maailma nyt näyttäytyy?
Miten pysähdyn oman itseni äärelle? Hiljennyn ja mietin: olenko menossa omassa elämässäni siihen suuntaan, jonne haluan mennä, vai onko sisälläni jatkuvasti ristiriitaisia tunnelmia ja viestejä siitä, mitä teen? Ehdinkö hengähtää ja jopa nauttia, vai koenko vain suorittavani elämääni? Olenko oman tarinani vanki? On helpottavaa tietää, että on aina mahdollista vapautua oman tarinansa ja uskomustensa rajoituksista. Mikäli mieli ei vielä kestä superlatiiveja, voi vaikkapa ajatella: ”Olen sen arvoinen, että ansaitsen kaiken HYVÄN”.
Miten resilienssi liittyy uskomuksiin? Resilienssi on samaa kuin psyykkinen palautumiskyky, tai selviytymis- tai sopeutumiskyky etenkin yllättävissä, odottamattomissa tilanteissa. Mitä tietoisempi on omista opituista asenteista ja uskomuksista, sitä helpompaa on välttää vanhat ”ansat” ajattelussa ja kytkeytyä uuteen, myönteisempään näkökulmaan. Lopuksi jonkun viisaan sanat, jotka herättivät minut aikoinaan: ”Se, mitä ajattelen tai sanon itsestäni tai tulevaisuudestani on tärkeää, sillä en voi milloinkaan ylittää omia uskomuksiani.”
Blogitekstin kirjoittaja
Marjo Kandelin
Ratkaisukeskeinen terapeutti
Ratkaisukeskeinen valmentaja
FM, LTO