Resilienssi, eli joustavuus arjessa kuulostaa kauniilta, mutta miten saada se aidosti toimimaan vaativassa, usein tylsän harmaassa arkipäivässä niin, että se tulee osaksi päivittäistä elämää? Varsinkin nyt, kun koronasäädöksiä taas tiukennetaan ja ”kaikki kiva” tekeminen tuntuu taas karkaavan yhä kauemmas. 

Tältä useimmiten tuntuu, mutta totuus on, että meillä on kaikki tarvittava hyvinvointiimme juuri siinä juuri silloin, missä elämmekin. Elämä on prosessi ja se tosiaan kuluu niissä arjen touhuissa, kun usein suunnittelemme jotain muuta, suurempaa ja merkittävämpää.

Pysähdy kuuntelemaan miten hyvinvointi rakentuu arjessa

Miten pysähdyn tarkastelemaan arkeani niin, että havaitsen jokaiseen päivääni sisältyvän merkityksellisyyden? Olen resilienssiä koskevassa verkkokurssissani antanut useita työkaluja tämän suhteen.

Keskeistä on se, että oppii havaitsemaan pienten yksittäisten asioiden muodostavan arjen rytmin. Nämä asiat voivat olla työpäivän ohella vaikkapa ruoanlaitto, ulkoilu, siivoilu, lapsen (lasten) kanssa seurustelu (ruoan laiton ja siivoamisen voi mainiosti yhdistää lasten kanssa touhuiluun ja ne käyvät hyvin harrastamisesta). Jos kotona majailee vastahakoisia teinejä, kaikenlainen pienikin kommunikointi on hyvä asia. Nuori arvostaa aikuisen yritystä tulla vastaan, vaikka ei juuri silloin siltä tuntuisikaan!

Toin nämä arjen esimerkit tähän, koska usein haaveilemme jostakin aivan muusta, kuin mitä oikeasti elämme. Sinä, juuri sinä itse määräät ja olet toisaalta vastuussa elämästäsi. Vaikka juuri nyt joudumme ottamaan vastaan ohjeistuksia liittyen turvallisuuteemme, kysymys on syvällisempi. 

Miten arvosi ohjaaavat valintojasi

Miten siis saada resilienssi aidosti toimimaan vaativassa, usein tylsän harmaassa arjessa niin, että se tule osaksi päivittäistä elämää?

Tutki arvojasi. Ovatko ne linjassa sen kanssa, mihin tähtäät? Mieti hetki, mikä juuri sinulle on tärkeää ja merkityksellistä? Annatko sinä elämäsi ohjakset toisille? Annatko ulkoisten palkkioiden metsästyksen (statussymbolit, rahan ja omaisuuden kartuttaminen, muiden hyväksyntä ylipäätään), viedä arvokasta aikaasi ja loppujen lopuksi elämäsi?

Voit itse valita, miten elät, mitä puet päällesi, kenen kanssa vietät aikaasi, missä työskentelet jne. Sisäisiä viestejä vastaan toimiminen aiheuttaa mieleen ristiriidan, koska se torjuu itselle sopimattomat ulkoiset viestit. Kun opit aidosti kuuntelemaan itseäsi ja olemaan uskollinen sisäisille viesteillesi, ohjaudut kohti mielenrauhaa ja iloa. 

Pikkuhiljaa suuntaudut yhä enemmän kohden kokonaisvaltaista ajattelua, joka merkitsee sitä, että ”sisäinen lapsi” ja aikuinen ovat mielessä samanaikaisesti. Sisäinen lapsi sinussa vapautuu ja kykenet nauttimaan päivittäisistä velvollisuuksistasi sen sijaan, että ne masentavat ja ahdistavat.  Kykenet myös tarttumaan ongelmiin suoremmin ja vähemmällä stressillä, kuitenkaan laiminlyömättä mitään olennaista ja tärkeää. Kykenet yksinkertaisesti nauttimaan enemmän elämästä tässä ja nyt. Siitä hyvä esimerkki on lapsen iloinen, täysin läsnäoleva nauru!

Blogitekstin kirjoittaja

Marjo Kandelin
Ratkaisukeskeinen terapeutti
Ratkaisukeskeinen valmentaja
FM, LTO