Pariskunta keskustelee siitä, mitä ostetaan kaupasta. Mies kertoo ostavansa hedelmiä, ja nainen sanoo tekevänsä piirakkapohjan valmiiksi niin tehdään hedelmäpiirakka. Mies tulee kaupasta tuoden mukanaan ananasta ja appelsiineja. Nainen on raivoissaan ja kysyy ”Miten et kuuntele yhtään mitä sanon sinulle?”. Mies kuuntelee hämmentyneenä ”Miten niin? Minähän ostin mitä sovittiin.”. Naisen kokemus tästä on, että puoliso ei kuuntele häntä. Mikä tähän auttaisi?
Mitä tässä vuorovaikutuksessa tapahtuu?
Molemmilla on käsitys siitä, että toinen on ymmärtänyt asiat väärin ja vika on toisessa, ei itsessä. Jos lähdetään ”vikaa” etsimään voidaan sitä löytää molemmista. Tässä esimerkkitilanteessa on käynyt niin, että kumpikaan ei ole viestinyt riittävän selkeästi. Tällöin toiselle tai jopa molemmille voi tulla tunne, että puoliso ei kuuntele.
Miten niin, puhuimme hyvin selkeästi?
Kun puhutaan asioista ja ei puhuta kaikkea niin avaamme oven väärinkäsityksille. Jos puhuttaisiin selkeästi, tässä esimerkissä kerrottaisiin, että tehdään omenapiirakkaa. ”Toisitko vihreitä omenoita, jotta omenat on riittävän maukkaita, ja saadaan hyvä piirakka.” Yksinkertaista ja selkeää eikö?
Puoliso ei kuuntele minua, siinä se syy on
Parisuhteen vuorovaikutuksessa useasti tipahdetaan oletuksien suohon. Kun emme puhu asioita auki ja selkeästi, alkaa oletukset elämään. Oletuksia on paljon vuorovaikutuksissa ja ne vaikuttavat enemmän pitkissä suhteissa, koska uskomme tietävämme mitä toinen tarkoittaa tai mistä toinen puhuu ilman, että tarkistamme asiaa. Nämä oletukset jylläävät paljon myös muissa vuorovaikutustilanteissa. Jokaisella meillä on jokin oletus asiasta, mitä se tarkoittaa ja emme huomaa sanoa sitä ääneen. Sitten kun asia etenee niin huomaatkin loukkaantuvasi, koska et ole tullut ymmärretyksi. Kun asiaa analysoidaan enemmän, löytyy syyksi se, että oletin asian etenevän näin, mutta en kysynyt asiasta enempää.
Mikä auttaa asiaan?
Yksinkertaisesti puhuminen eli vuorovaikutuksen lisääminen. Vuorovaikutuksessa on hyvä miettiä, että kerrot asiat riittävän selkeästi ja kun kuuntelet, voit kysyä tarkentavia kysymyksiä. Se, että sanoitatte asioita enemmän, auttaa jo lisäämään vuorovaikutusta. Lisääntynyt vuorovaikutus antaa isomman mahdollisuuden ymmärtää toista paremmin.
Vuorovaikutus menee toisinaan sellaiseen solmuun, että siihen tarvitaan ulkopuolista henkilöä tuottamaan uusia ratkaisuja tilanteeseenne. Paripsykoterapia auttaa löytämään vuorovaikutuksen hankalia kohtia ja niihin uusia ratkaisuja. Muistathan, että paripsykoterapiaan on mahdollista saada Kelan tukea, jolloin voidaan turvata riittävän pitkä prosessi, joka tuottaa pysyviä muutoksia vuorovaikutukseen. Ota yhteyttä ja varaa ensimmäinen paripsykoterapia-aikanne jo tänään, niin pääsette nauttimaan paremmasta vuorovaikutuksesta nopeammin.
Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti