hälläväliäKäykö parisuhteen ristiriitatilanteissa sinulle niin, että sinut valtaa ”hällä väliä”- tunne, tunteettomuus tai tuntuu siltä, että kaikki energia ja into katoaa sinusta? Jos käy, olet todennäköisesti liukunut alivireyteen. Mikä ihmeen alivireys?

Alivireys? Enhän minä ole väsynyt.

Alivireyden tuntemuksia voivat olla mm. pysähtyneisyys, voimattomuus, hitaus tai kyvyttömyys ajatella selkeästi. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että olisit väsynyt, vaan sinun vireystilasi on muuttunut alivireydeksi. Joskus voi olla tarpeen myös levätä, jotta voit nousta ylös alivireydestä. Toisille voi olla tärkeää aktivoida itseään jollakin tekemisellä.

Mitä alivireydessä tapahtuu ?

Alivireys on selkeästi hankalampi tila kuin ylivireys. Ylivireydessä ollessaan läheiset ja muut ihmiset yleensä havaitsevat sen helpommin ja voivat ymmärtää tilannetta. Kun taas alivireydessä oleva henkilö vaipuu pois vuorovaikutuksesta ja häneen voi olla vaikea saada kontaktia, jonka johdosta vuorovaikutustilanne voi olla hankala.

Alivireys on suojareaktio kun koemme uhkaa. Useasti tiedostamme sen, että meissä aktivoituu taistelureaktio, mutta on vaikeampi hahmottaa tai hyväksyä alivireyden aktivoitumista. Mieluummin haluaisi huutaa tai puolustaa itseään eikä valua olotilaan, jossa ajatus ei kulje.

Kun kumppani valuu alivireyteen ja ”katoaa” vuorovaikutuksesta, aiheuttaa se useasti vaikeita reaktioita vastapuolessa. Näitä voivat olla esimerkiksi kiukun lisääntyminen – miksi toinen ei voisi vaan puhua tästä asiasta sen sijaan, että sulkeutuisi omaan mieleensä? Kun kiukku lisääntyy, se aiheuttaa vahvemman vetäytymisen alivireyteen. Tämä taas tietenkin johtaa vahvempaa kiukkureaktioon ja näin vuorovaikutuksen kierre on valmis.

Mitä sitten voisimme tehdä, että tämä kierre katkeaisi?

Kerroin aikaisemmassa blogissani, miten riidellä paremmin tämän kaltaisessa tilanteessa. Tekstistä löytyy vinkkejä, miten voisitte saada tilanteen poikki. Jos et ole sitä vielä lukenut, voit käydä lukemassa sen nyt ja kokeilla siinä olevia vinkkejä.

Tärkeää kuitenkin olisi oppia tunnistamaan oman vireysikkunansa rajat. Tällöin voit tunnistaa hetken, jolloin alat valua alivireyteen. Kun löydät tämän hetken, voit tehdä tilanteelle jotakin.

Mitä se jotakin sitten on?

Tilanne on tärkeää keskeyttää ja kummankin on hyvä ottaa hetki rauhoittumiseen omillaan. Saatat miettiä, että ”Miten voin rauhoittua, kun olen jo ihan flegmaatttinen?”. Se saattaa tuntua hassulta, mutta mieli tarvitsee jotakin muuta, jotta se voi palata takaisin optimaaliseen vireystilaan. Kun ”uhka” katoaa voi mieli palata vireystilaan ja voitte jatkaa vuorovaikutusta paremmin. Useasti suosittelen henkilölle, joka tunnistaa valuvansa tilanteissa alivireyteen, että tekisi jotakin fyysistä. Fyysinen aktivointi tuottaa kehoon tunnetta, jolla voidaan palata tähän hetkeen ja optimaaliseen vireystilaan. Fyysistä aktivointia fyysinen stimulointi voi olla esimerkiksi vaikkapa kyykkyjen tekemistä tai kävelemistä. Tämä tekeminen pitää olla tietenkin jotakin sellaista, mitä toinen, joka on ylivireystilassa, ei koe uhaksi. Fyysinen tekeminen pitää tehdä erillään ollessa, jotta se ei luo uhan tunnetta toiselle. Näin teillä molemmilla on mahdollisuus palautua optimaaliseen vireysikkunaan.

 

 

Useimmat kokevat tällaisen parisuhteen vuorovaikutuksen muuttamisen hankalaksi ja vaikeaksi ilman ulkopuolista apua. Mikäli te haluatte enemmän apua asian korjaamiseen, otathan yhteyttä niin sovitaan kanssanne fokusoitu vakauttava paripsykoterapiajakso. Tämä terapiamuoto on kehitetty erityisesti hankalien vuorovaikutustilanteiden muuttamiseen. Fokusoitu vakauttava paripsykoterapia on lyhytterapeuttinen työskentelymuoto, jossa terapiajakso on 7-18 käyntikertaa. Näillä käyntikerroilla saatte välineitä jotka tuottavat teidän parisuhteeseenne tunneilmaisuun vakautta sekä tasapainoa.

 

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää