miten laskeuta lomalle Taas yksi koronavuosi takana, ja alkaa voimavarat olemaan jo vähissä. Ihanaa loma alkaa viikon päästä, mutta et oikein pääse lomatunnelmaan. Sinun ja perheesi tapa rentoutua on ollut aikaisemmin se, että lähdette ulkomaille, mutta nyt koronan aikana se ei ole riittävän turvallista. Nyt ette koe oikein pääsevänne eroon arjen tilanteista, kun loma pitää viettää kotimaassa eikä pääse ulkomaille varmaan aurinkoon ja lämpöön. Miten voisin rentoutua lomalle?

Mitä siis voisi tehdä?

Mieti, mitkä asiat tuottavat sinulle ja perheellesi hyvää mieltä. Se voi olla vaikka uusiin paikkoihin tutustuminen. Mieti, mikä voisi olla riittävän hyvä kohde mikä täyttäisi tuon asian. Se voi olla vaikkapa naapurikaupunki, jossa ette ole oikeastaan lomailleet. Voisiko ajatella, että lomailu voisi olla jotakin uuden tekemistä? Kokeilla jotakin mitä ei ole tehnyt koskaan?

Ei siitä mitään lomafiilistä saa, pitäisi päästä ulkomaille

Ymmärrän tunteesi, se ikävä kyllä syö juurikin sinun lomafiilistäsi. Jos ajatteletkin niin, että et voi vaikuttaa siihen miten korona etenee ja mitä rajoituksia se tuo tullessaan. Joten kun et voi vaikuttaa siihen, et tuhlaa energiaasi siihen, vaan mietit asioita joihin voit vaikuttaa. Voit vaikuttaa siihen, minkälaisen loman vietätte. Onko se rentouttava ja hyvä vai stressaava.

Miten voisin rentoutua lomalle?

Tehkää suunnitelma siitä, mitä asioita toivoisitte lomalla tehtävän ja mitkä asiat tuottava hyvää mieltä teille. Jos ette löydä kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja, miettikää mitkä asiat ovat niitä mitä pitäisi ehdottomasti olla, jokainen saa valita vaikka yhden asian. Sitten mietitte yhdessä, miten ne voisi toteutua. Näin teillä on mahdollisuus saada hyvä loma. Toteutuksessa on aina tietenkin epäonnistumisen mahdollisuus. Senkin voi kääntää toisinpäin, että jos tulee epäonnistuminen, se onkin seikkailu. Puhukaa myös lomaodotuksistanne, jotta ne ovat kaikille tiedossa olevia. Kun odotukset ovat selvillä, pettymyksiä tulee vähemmän.

perhe rauhassa

Loma on lepoa ja voimaantumista

Muistakaa varata riittävästi päiviä, joille ei ole suunnitelmia. Ne ovat päiviä, jolloin voitte vaan lököillä ja nauttia toisistanne tai itsekseen olosta. Näitäkin päiviä tarvitaan ja ne ovat tärkeitä mm. hermojärjestelmälle. Se, että ei ole suunniteltu koko ajalle tekemistä, vapauttaa rentoutumaan ja myös antaa mielelle mahdollisuuden levätä. Jos kuitenkin on niin, että on todella vaikeaa olla vaan ja koko ajan pitää olla jotakin tekemistä, on hyvä miettiä, miksi näin on. Tämä saattaa olla merkki käsittelemättömästä traumasta, joka yrittää tunkea sieltä aktiiviseen mieleen. Jos sinulla on tällaisia oloja, olethan tietoinen, että tähän on apua saatavilla nopeastikin. Ota yhteyttä, niin voin auttaa sinua eteenpäin asiassasi.

 

 

 

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Sosionomi