vaikeat parisuhteen riidat

Parisuhteen riidat kehkeytyvät mielestäsi kohtuuttoman rajuiksi. Puolisot huutavat toisilleen ilkeitä asioita, nimittelyä ja toisinaan tilanteissa tavaratkin alkavat jo lentämään. Onko tämä teidän arkeanne? Miten voisimme riidellä paremmin parisuhteessamme ?

Miksi näin tapahtuu ?

Mietin, miten tämän asian kerron riittävän kattavasti. Päätin aloittaa kertomaan jo hieman aikaisemmin ennen kuin äänet kohoavat. Mieti jotakin tilannetta, jossa muistat teidän kahden vuorovaikutuksen äityneen riidaksi.

Mitä muistat sinulle tapahtuneen ennen kuin äänesi tai puolisosi ääni on alkanut kohota ? Useasti tässä tilanteessa ihmiset tunnistavat lievän jännityksen nousevan kehoon tai ärtymyksen tunteen nousevan mieleen. Kehossa alkaa ehkä tuntumaan lihastonuksen muutokset ja hengityksen tahti muuttuu. Olet siirtymässä ns. valmiustilaan, jossa keho valmistautuu räjähtävään toimintaan. On se sitten taistelu-, pako-, tai puolustusreaktio.

 

Mitä sitten voisi tehdä, että riita ei syntyisi ?

Kun olet valmiustilassa olisi tärkeää rauhoittua. Mietit, että niin mutta se ei onnistu helposti. Rauhoittuminen vuorovaikutustilanteessa, jossa olette molemmat valmiustilassa on miltei mahdotonta. Kun valmiustila on päällä kaikki mitä toinen tekee tai sanoo voi aiheuttaa sen, että se vie teidät taistelureaktioon. Taistelureaktiossa tulkinta toisen toiminnasta on aina se, että toinen hyökkää.

 

Kuulostaa tosi hankalalta, anna nyt jokin vinkki miten päästä eteenpäin !

Miltä kuulostaa se, että puhutte etukäteen asiasta. Tilanteesta kun huomaat, että olet menossa valmiustilaan, mitä siinä tilanteessa teette? Se voi olla, että sovitte rauhoittuvanne hetken. Hetki tässä tarkoittaa noin 30 minuuttia.

Miten sitten se voidaan tehdä ilman, että tilanne eskaloituu riidaksi? Sopikaa jokin merkki, millä voitte ilmaista tätä asiaa. Merkin pitää olla neutraali ja molemmille sopiva. Merkkiä ei tietenkään saa väärinkäyttää. Kun olette sopineet pelisäännöt niin, muistakaa mitä sovitte ja testaatte seuraavan tilanteen tullessa.

 

Me ei onnistuttu tuossa, onko meidän suhde nyt sitten tuhoon tuomittu ?uusia keinoja parisuhteen vuorovaikutukseen

Ei tietenkään ole. Uuden oppiminen on hankalaa ja se, että alkaa harjoittelemaan uutta asiaa hankalassa vuorovaikutustilanteessa on todella haastavaa. Mikäli tuntuu, että tarvitsette enemmän tilanteisiin apua, ottakaa yhteyttä niin sovitaan ensimmäinen etäpariterapia-aika. Vakauttavassa pariterapiassa voimme löytää uusia tapoja toimia hankalissa vuorovaikutustilanteissa. Saatte lisää välineitä omien tunteiden hallintaan, jolloin ristiriitatilanteet voivat muuttua toisenlaisiksi.

 

 

 

 

Tarja Södergård

 

 

Blogitekstin kirjoittaja

Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää