Arki on usein hektistä, eikä voimavaroja tahdo riittää kaikkeen. Tässä tekstissä kerron kokemusteni kautta, miten parantaa arjessa jaksamista. En siis ole terapeutti, vaan puhun ainoastaan omien kokemusteni puolesta.

Kamppaillessani masennuksen sekä traumaperäisen stressihäiriön kanssa, ovat voimavarat usein olleet vähissä. Haluaisin jatkuvasti tehdä jotain, työskennellä, opiskella, tehdä ruokaa, nähdä ihmisiä tai urheilla, ja välillä olen ajanut itseni uuvuksiin sen vuoksi. Mietin usein, että miten pystyn kaikkeen tähän. Miten voisin tehdä kaikki haluamani asiat, kun päivässä on selkeästi liian vähän tunteja? Pitääkö minun luopua jostain?

Yksi sana: Rutiinit

Elämäni oli aiemmin yhtä sekasortoa. Perinteiset arjen rutiinit olivat mitättömät. Menin nukkumaan joka päivä eri aikaan, söin milloin mitäkin eivätkä työajatkaan olleet kovin säännölliset. 

Huomasin, että voin pahoin. En pelkästään henkisesti, vaan myös fyysisesti. Pää oli usein kipeä, väsytti jatkuvasti ja maha oli sekaisin. Mielialat vaihtelivat ja elin sumussa. Minun oli pakko pysähtyä miettimään, mitä minä oikein teen itselleni. Miten parantaa arjessa jaksamista? 

Aloin rakentamaan itselleni rutiineja pienin askelin. Ensiksi korjasin unirytmiäni niin, että menin nukkumaan aina kello kahdentoista ja yhden väliin yöllä, kun aiemmin olin aina mennyt nukkumaan vasta yhden jälkeen. Aamuksi laitoin herätyksen kahdeksan ja yhdeksän välille, kun ennen olin herännyt vasta kymmenen jälkeen. Pidin tästä kiinni, jotta totuin siihen, milloin täytyy nukkua. 

Kun unirytmi oli kunnossa, aloin totuttelemaan säännölliseen ruokailurytmiin. En enää venyttänyt aamupalaa päivälliselle asti, vaan aloin syömään aamiaista tunnin sisällä heräämisestä. Aloin myös tarkkailemaan, syönkö tarpeeksi ja monipuolisesti sekä juonko tarpeeksi vettä. Kun verensokeri pysyi päivän mittaan tasaisena, mielialan vaihtelut sekä väsymys vähenivät huomattavasti.

Lisäsin myös arkeeni liikuntaa. Pidin huolen, että liikun päivittäin edes vähän. Huomasin nauttivani liikunnasta taas entistä enemmän ja se toi arkeeni iloa. 

Kalenterin avulla lisää aikaa itselle

Olen aina ollut kova täyttämään aikataulujani. Ajan hahmottaminen taas on ollut aina hieman vaikeaa, jonka vuoksi suunniteltuja asioita on jäänyt tekemättä. Päätin siis ostaa itselleni kalenterin, johon merkitsen tärkeät asiat sekä menot. Kalenteri täyttyi kovaa vauhtia ja huomasin, että pyrin tekemään aivan liikaa yhdessä päivässä. Rupesin pilkkomaan asioita. En enää pyrkinyt yhdessä päivässä tekemään koko viikon opintotehtäviä, vaan jaoin tehtäviä muutamille päiville. Jätin kalenteriin paljon tyhjiä välejä, joissa ehdin levätä ja tehdä jotain itselle mieluisaa. 

Kalenterin myötä opin hahmottamaan ajankäyttöäni paremmin. Huomasin, että jotkin asiat veivät minulta enemmän aikaa, mitä olin suunnitellut. Kun tein näitä havaintoja, arjen suunnittelu helpottui huomattavasti. Sain itselleni enemmän aikaa, kun tiesin milloin teen töitä ja opiskelen, sekä milloin minulla on taukoja velvoitteistani. 

Harrastukset ovat tärkeä voimavara

Itselleen voi olla vaikeaa löytää mieluisaa harrastusta. Siitä ei pitäisi missään nimessä tulla ikinä rasite, vaan sen tulisi olla täysin mielekästä sekä vapaaehtoista. Harrastukset tuovat elämään iloa ja niiden avulla on mahdollista irrottautua hetkeksi arjesta. Sen ei tarvitse olla mikään urheilulaji tai jokin kurssi, vaan se voi olla esimerkiksi kirjoittamista, lukemista, maalaamista tai pelaamista omin ehdoin. 

Kun aloin löytämään itselleni mielekkäitä harrastuksia, sain elämääni paljon enemmän iloa sekä jaksamista. Pyrin pyhittämään vähintään pari tuntia viikosta omille harrastuksilleni, jolloin mieli pysyy virkeänä. Näin jaksan paremmin arjessa ja stressitasoni pysyy matalampana. 

Terapia auttaa ymmärtämään itseä sekä omia tarpeita

Terapia on yksi parhaista asioista, mitä olen elämässäni kokenut. Neljä vuotta kestäneen terapian aikana olen oppinut ymmärtämään itseäni paremmin sekä löytänyt paljon keinoja, joiden avulla olen voinut parantaa omaa jaksamista arjessa. Mielestäni kaikkien pitäisi käydä edes jossain vaiheessa elämäänsä terapiassa. Se avaa niin paljon asioita, joista hyötyy elämän aikana huomattavasti. Terapia auttaa kasvamaan sekä tukemaan arjessa jaksamista.

Blogitekstin kirjoittaja

Iida