lisää voimavaroja Covid -eristysrajoitukset ja kaikki sen mukanaan tuomat muutokset mm. työssä ovat kuluttaneet voimavaroja paljon. Tuntuu, että kaikki voimavarat ovat menneet. Miten löytää lisää voimavaroja?

Kortisolitaso

Kuuntelin keväällä erästä luentoa, jossa puhuttiin kortisolitasosta. Senhän voi mittauttaa verestä, mutta luennoitsijan mukaan siitä ei saa riittävää selvyyttä, onko taso kunnollinen. Alhaisen kortisolitason merkkejä ovat mm. tahmeus, vaikeus herätä aamuisin ja myös vaikeus rauhoittua illalla nukkumaan. Kun elimistö ei tuota riittävää määrä kortisolia, aiheuttaa se meissä näitä oireita.

 

Miten sitten voisin nostaa omaa vireyttäni ?

En halua lähteä nyt mihinkään verikokeisiin, enkä halua myöskään syödä mitään pillereitä. Voinko tehdä jotakin mikä auttaisi nostamaan vireyttäni? Yhden vinkin otin itselleni käyttöön ja se on vaikuttanut itselläni hyvin. Voit kokeilla, josko se vaikuttaisi sinullekin. Vinkki on, että ensimmäisen 40 minuutin aikana kun nouset uniltasi saat valoa runsaasti. Kesällä riittää se, että aukaiset kaihtimet ja annat valon tulvia asuntoon. Mieluiten astu ulos ja nauti valosta hetken aikaan. Voit juoda vaikka aamukahvisi ulkona auringonpaisteessa. Aurinko ei tietenkään paista joka päivä, mutta siltikin on valoa saatavilla runsaasti. Talvella kun elämme kaamoksessa, on hyvä ottaa käyttöön kirkasvalolamppu. Näillä on todettu tutkitusti olevan hyötyä oman vireystilan nostamisessa.

Mitä kun en illalla pysty nukahtamaan?

Olet varmasti kuullut, että kaikki elektroniset laitteet olisi hyvä sulkea kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa. Niiden käyttö aktivoi aivoja ja kun stimulaatio pysyy aktiivisena, ei pysty rauhoittumaan. Kaksi tuntia saattaa tuntua liian pitkältä ajalta, joten voit kokeilla ensin olisiko vaikka tunti mahdollinen aika. Jopa puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa voi olla riittävä aika sinulle. Toinen on tietenkin, mitä voi kokeilla, ovat rauhoittavat yrttijuomat sekä mineraalit, jotka rauhoittavat kehoa. Illalla tehtävät mindfullness-harjoitukset auttavat myös rauhoittamaan kehoa ja mieltä. Iltaisin on hyvä olla rutiineja, jolloin voit toimia hetken autopilotilla ja samalla kehosi myös rauhoittuu, se helpottaa nukahtamista.

rentoudu

Kun saat itsesi illalla rauhoittumaan, saat nukuttua riittävän pitkän ja rauhallisen yöunen. Tällöin voimavaroja alkaa palata vähitellen enemmän käyttöösi. Lisäksi kun saat aktivoitua itseäsi herättyäsi, niin rytmisi alkaa toimimaan hyvin ja huomaatkin, että alat voimaan paremmin. Tämä jo yksistään tuo tunnetta, että jaksat paremmin. Tämän lisääntyessä useasti jaksaa myös keksiä asioita jotka tuottavat mielihyvää, joka vielä lisää sinulle enemmän voimavaroja. Tee lomasi aikana edes yksi asia, jota olet odottanut tekeväsi lomalla, jotakin sellaista mistä nautit ja joka tuottaa sinulle mielihyvää. Ajattele tässä itsekkäästi itseäsi. Joskus pitää olla itsekäs, jotta voi voimaantua.

 

Kerää voimavaroja nyt kesällä, niin jaksat taas arkea paremmin lomasi jälkeen. Nyt on hyvä hetki harjoitella ja löytää niitä asioita, jotka lisäävät sinun voimavarojasi.  Tärkeää on tietenkin se, että huolehdit omista voimavaroistasi koko vuoden ympäri, etkä vain tankkaa lomalla. Huolehdi itsestäsi, olet tärkeä.

 

 

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Sosionomi