iloa elämäänVaikeudet ja elämän haasteet vievät elämästä sen ilon, ja elämästä tuntuu tulevan vain selviytymistä. Kun selviydymme, emme useasti tee asioita jotka tuottavat meille iloa, emme tietoisesti hae niitä tai lisää niitä elämäämme. Elämä muuttuu enemmän ja enemmän harmaaksi. Miten löytää ilon uudestaan elämään?

 

Mieti mistä nautit

 

Toisinaan tuntuu siltä, että kun elämä menee selviytymismoodille niin ei tule mietittyä mistä nauttii, mitkä asiat tuotavat sinulle mielihyvää. Niitä voivat olla luonnossa liikkuminen, nukkuminen pitkään ja hitaat aamut tai juoksulenkki 5 aikaan aamulla. Mistä asioista sinä nautit? Tee itsellesi lista näistä asioista. Mieti kuinka monta kertaa viikossa teet niitä asioita? Jos näyttää siltä, että et tee kuin kerran kuukaudessa yhtä asiaa niin se ei varmasti riitä tuottamaan riittävästi mielihyvää sinulle. Miten niitä voisi lisätä arkeesi?

 

Löysit useita asioita, mutta et löydä niille aikaa ?

 

Jos yksi asia mistä nautit on se, että saisi joskus aamusta nousta ihan rauhassa omaan tahtiisi ja juoda kahvit rauhassa terassilla eikä olisi ainainen kiire johonkin. Miten sen voisi toteuttaa kerran kuukaudessa? Voisiko puoliso huolehtia lapsista tuona aamuna? Voiko joku muu auttaa teitä siinä? Pienempiä asioita voi useasti järjestellä arkeen, rytmien erilaisuus saattaa tuoda enemmän haastetta miten löytää aikaa sille.

iloa elämään

Ei tunnut löytyvän aikaa minulle tärkeille asioille

 

Miksi on näin? Asetatko omat tarpeesi viimeiseen mahdolliseen nurkkaan ja sen takia niitä ei toteuteta? Jos mieti asiaa toisesta näkökulmasta, sinun jaksamisesi ja elämän ilon näkökulmasta. Kun pohdit jaksamistasi, eikö silloin ole tärkeää, että voit tehdä asioita jotka voimaannuttavat sinua, asioita joista nautit?  Jos ne ovat sinulle tärkeitä niin niille pitäisi olla mahdollisuus löytyä aikaa. Kun huomaat vähätteleväsi tarpeistasi samalla vähättelet itseäsi ja sinun merkitystä muille. Muut voisivat hyvinkin olla halukkaita auttamaan sinua toteuttamaan arjessa asioista jotka tuottavat sinulle mielihyvää. Kun huomaat pyytää apua, niin huomaat myös muiden halukkuuden auttaa. Toisen auttaessa sinua, huomaat pian auttavasi toisia samassa asiassa ja näin teillä kaikilla alkaa olemaan enemmän asioita jotka tuottavat iloa, mielihyvää elämässänne. Voit löytää ilon uudestaan elämään. Pidä kiinni niistä asioista jotka ovat sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä, ne auttavat sinua löytämään iloa lisään elämääsi. Ilo, nauru, mielihyvä auttavat jaksamaan vaikka tulisi joku vastoinkäyminenkin elämässäsi.

 

 

 

 

 

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää