Lapseni loukkaantui kotona saaden vakavan vamman, jota on hoidettu sairaalassa. Nyt lapsi voi fyysisesti hyvin, mutta me pariskunta ei voida hyvin. Mietin tällä hetkellä eroa, onko mitään tehtävissä? Lapseni on käynyt myös terapiassa, hoito ei oikein tunnu etenevän. Miten lapsen trauma vaikuttaa perheeseen?

Miksi näin käy?Lapsen trauma

Traumaattinen tapahtuma vaikuttaa monella tavalla perheen sisäiseen toimintaan. Trauma muuttaa vuorovaikutusta. Jokainen perheenjäsen reagoi eri tavalla ja myös eriaikaisesti traumaan ja sen vaikutuksiin.  Vuorovaikutuskuvio voi olla todella hankala jo ilman sen taustalla vaikuttavaan traumaa. Trauman johdosta perheen dynamiikka muuttuu, se voi tasapäistyä.

 

Miten niin sehän tapahtui lapselle ei meille aikuisille?

Lapsen trauma vaikuttaa koko perheeseen. Perheessä yhdelle jäsenelle tapahtuva traumaattinen tapahtuma tai sairastuminen vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin. Useasti tämä vaikuttaa myös ydinperheen ulkopuolelle. Vaikutus koskee useasti myös isovanhempia ja muita perheen läheisiä ihmisiä. Vaikutus on yllättävän isoa, useasti ajattelemme kovin yksilökeskeisesti ja mietimme vaikutuksen olevan vain yhteen henkilöön kohdistuvana.

En jaksa enää vaan haluan erota

riitelevä pariskunta

Tuntuu, että minulla on useampi lapsi kuin mitä synnytin. Mieheni ei ota mitään vastuuta vaan vetäytyy vaan työhön tai pajalleen, eikä osallistu arkeen tai lastenhoitoon mitenkään. Minä kuljetan lasta terapiaan muutaman kerran viikossa ja alkaa olemaan voimavarat jo vähissä. Voiko tässä tehdä enää mitään muuta kuin erota?

 

Lapsen trauma, perhepsykoterapia auttaa siinä

Tilanne on selkeästi todella hankala. Trauma on muuttanut vuorovaikutusta.  Vuorovaikutus muuttuu useasti siten, että naisilla on tarve puhua asiasta paljon ja miehillä on tarve prosessoida asiaa tekemällä. Kun mies lähtee tekemään jotakin saattaa se loukata naisen tunteita, koska syntyy kokemus siitä, että toinen ei välitä asiasta yhtään. Kysymys on kuitenkin erilaisesta tavasta prosessoida asioita. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää saada ulkopuolista apua koko perheelle. Ei riitä se, että lapsi käy yksinään terapiassa, koska trauman vaikutus elää myös muussa perheessä.

Vakauttava perheterapia yhdistettynä EMDR-terapiaan voisi olla hyvä yhdistelmä. Tässä pystyttäisiin prosessoimaan kaikkien perheenjäsenten kanssa trauman vaikutukset. Jokaisella jäsenellä olisi mahdollisuus purkaa omat vaikeutensa. Kun kaikki pääsevät prosessoimaan asiaa ja löytävät itselleen uusia keinoja, on mahdollista vapautua trauman tuottamista negatiivisista tunteista sekä muuttuneesta vuorovaikutuksesta. Tämä useasti parantaa vuorovaikutusta ja palauttaa parisuhteeseen ilon ja välittämisen. Varaa jo ensimmäinen aika, niin pääsette prosessissa eteenpäin. Huomaathan myös, että perhepsykoterapiaan on mahdollisuus saada Kelan tukea.

 

Tarja Södergård

 

 

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää