Euroopassa käytävä sota tuo mieleen uhkan ja pelon. Viime aikojen maailmantilanne on tuottanut monien mieleen ahdistusta, stressiä ja pelkoa. Usea meistä miettii, miten helpottaa ahdistusta, stressiä sekä pelkoa. Tästä artikkelista löydät vinkkejä sekä rauhoittavia harjoituksia vaikeiden tunteiden ja olotilojen helpottamiseksi.

Pelko, ahdistus ja stressi ovat tällaisessa tilanteessa aivan normaaleja. Vahvat tunteet voivat olla pelottaviakin. Tärkeää olisi tunnistaa nämä tunteet, mutta ei jäädä niihin kiinni. Joskus voi tuntea syyllisyyttä näistä tunteista, kun toisilla on suurempi hätä, ja voi helposti ajatella ”Miksi siis minä tunnen pelkoa?”. Kaikki sinun tuntemasi tunteet ovat sinulle oikeita ja oikeutettuja tunteita. Jos ajattelet, että sinulla ei oikeutta tuntea määrättyjä tunteita, koska muilla on hankalampaa, on se sinun oman tunne-elämäsi kannalta huono asia. Tällöin joudut painamaan pois tunteitasi ja se voi tuottaa pidemmällä aikavälillä erilaisia ongelmia.

Se, että Ukrainan ja Venäjän sota aiheuttaa monissa suomalaisissa pelon ja ahdistuksen tunteita, johtuu meidän historiastamme, sodista joita kansakuntana olemme käyneet. Sotien traumat elävät meissä kaikissa jollakin tasolla vieläkin. Lisäksi olemme eläneet kaksi vuotta koronan tuottamissa rajoituksissa, joka on venyttänyt jo äärirajoilleen useampien sietokykyä. Epävarmuuden sekä rajoitusten myötä on lähtenyt mielihyvää tuovia asioita elämästä pois. Nämä kaikki asiat voivat luonnollisesti tuottaa mieleen ja kehoon stressiä, ahdistusta, pelkoa, vihaa sekä muita samankaltaisia tunteita.

Ahdistus sekä muut vaikeat olotilat ja tunteet vaikuttavat myös nukahtamiseen. Kun tiedät, miten helpottaa ahdistusta, stressiä sekä pelkoa, nukkuminenkin on helpompaa ja unenlaatu paranee.

Miten voisin helpottaa oloani?

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voit helpottaa ahdistuneisuutta, pelkoa sekä stressiä. Kokeile eri tapoja, kunnes löydät itsellesi sopivimman ja mieluisimman.

  • Voit rajoittaa uutisten katsomista, mikäli se auttaa sinua hallitsemaan ahdistusta. Mieti, mikä määrä tietoa on riittävä sinulle ja missä menee sinun oma rajasi tämän asian kanssa.
  • Mieti, mikä on realistista ja mikä taas on mielikuvien mukanaan tuottamaan uhkakuvaa. Realistisesti tällä hetkellä ei ole uhkaa Suomelle ja Suomessa asuville.
  • Epävarmoissa tilanteissa on hyvä pitää kiinni päivärutiineista. Huolehdi, että syöt ja nukut riittävästi. Mieli tarvitsee ravintoa sekä lepoa stressaavissa hetkissä elämässä.
  • Lähde ulkoilemaan, kuuntele musiikkia, leivo, kudo – tee asioita, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä ja joihin voit keskittyä liiallisen ajattelemisen sijaan. Myös keinuva liike, kuten keinutuoli tai keinu, auttavat rauhoittamaan.
  • Rapsuta lemmikkiä. Eläimien silittely tuottaa endorfiinejä ja siten myös rauhoittaa mieltä. Myös pelkästään eläinvideoiden katsominen lieventää tutkitusti stressiä.
  • Keskustele omista tunteistasi muiden kanssa mikäli se tuntuu sinusta hyvältä. Muista omat rajasi, miten paljon vastaanotat muiden kertomaa kuormaa itsellesi.

    Useat tutkimukset ovat todistaneet, että lemmikkien seurassa ihmisen pulssi laskee ja stressihormonin tuotanto vähenee.

Rauhoittavat harjoitukset helpottavat ahdistusta ja stressiä sekä auttavat pysymään nykyhetkessä

Voit tehdä erilaisia rauhoittavia harjoitteita, jotka auttavat sinua rauhoittumaan ja maadoittumaan nykyhetkeen. Harjoituksia tehdessä kannattaa varata itselleen rauhallinen tila sekä aikaa noin 5-10 minuuttia. Tässä neljä erilaista rauhoittavaa harjoitusta, joita voit kokeilla:

Hellittävä hengittely -harjoitus

Tämä harjoitus antaa vakautta sekä rentouttaa kroppaa ja elimistöä. Tähän harjoitukseen kannattaa varata noin 5-7 minuuttia aikaa. Kuuntele harjoitus alta.

 

Perhostaputus -harjoitus

Tämä lyhyt harjoitus auttaa maadoittumaan tähän hetkeen sekä rauhoittaa oloasi. Harjoitus kannattaa tehdä istuen niin, että selkä koskettaa tukevasti tuolin selkänojaa ja jalat ovat lattiaa vasten. Kuuntele harjoitus alta.

 

Turvalliset ja rahoittavat kädet -harjoitus

Tämä toinen lyhyt harjoitus auttaa vakauttamaan ja rauhoittamaan oloa. Tämäkin harjoitus suositellaan tekemään istuen niin, että sinulla on mahdollisuus nojata selkä johonkin. Kuuntele harjoitus alta.

 

VAK -harjoitus

VAK eli visuaalinen – auditiivinen – kinesteettinen -harjoitus, josta kerroin hieman Mitä on kehomuisto? -blogitekstissä, auttaa sinua keskittymään juuri tähän hetkeen. Harjoitus auttaa sinua vakautumaan ja olemaan läsnä tässä hetkessä. Tähän harjoitukseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa, noin 5-10 minuuttia. Kuuntele harjoitus alta.

 

Mikäli tekemäsi harjoitus ei ensimmäisellä kerralla tunnu toimivan, voit kokeilla sitä myöhemmin uudelleen. Mitä säännöllisemmin teet näitä rauhoittavia harjoituksia, sitä helpompi sinun on hallita ahdistuksen, stressin ja pelon tuntemuksia.

Tarja Södergård

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää