Keho muistaa traumaattisia asioita, vaikka mieli niitä ei tietoisesti muistaisikaan. Mitä tarkoittaa kehomuisto?
Asiakas pariskunta tulee vastaanotolleni, koska vaimolla on useasti kuristava tunne kaulassa. Kyselen hieman enemmän asiasta ja selviää, että tämä tunne valtaa hänet ristiriitatilanteissa puolison kanssa. Vaimo kertoo, että on elänyt hyvinkin turvallista ja tavallista elämää, eikä hän muista tapahtuneen mitään traumaattista aikaisemmin hänen elämässään. Pariskunta kokee nämä oireet molempia haittaaviksi, jonka vuoksi sovimme, että tutkiskelemme asiaa enemmän terapiassa. Kyseessä on ehkä kehomuisto.
Miksi näin käy ?
Kun elämässä tapahtuu traumaattinen asia, niin joskus pystymme prosessoimaan asia heti ilman ulkopuolista ammattiapua. Useasti kuitenkin käy niin, että traumaattinen tapahtuma tarvitsisi ulkopuolista ammattiauttajaa viemään prosessia eteenpäin, mutta siihen ei ole ollut tuolloin mahdollisuutta. Kun trauma jää prosessoimatta täysin, se voi koteloitua ja trauma voi ilmentyä esimerkiksi kehomuistona. Keho muistaa traumaattisia asioita, vaikka mieli niitä ei tietoisesti muistaisikaan. Kehomuistot ovat useasti henkilöille hyvinkin hämmentäviä, koska henkilö ei muista tai tiedosta, mistä tämä voisi kummuta.
Mitä kehomuistot ovat?
Kehoon jää muistoja tapahtumista. Tämä aukeaa ehkä helpommin, kun ajattelet jotakin mukavaa muistoa elämäsi aikana. Anna sen kuvan tulla mieleesi sekä siihen liittyvän hyvän olon tulla kehoosi. Jos muistat vaikka ihanan lämpimän aurinkoisen kesäpäivän, saatat saada siihen liittyvät tuoksut, tuntemukset ja äänet mieleesi. Kun saat kokonaisvaltaisesti kaiken sen hyvän mieleesi, saat mitä todennäköisimmin siihen liittyvän hyvänolon tunteen myös kehoosi. Tämä on kehomuisto. Hieno asia kun haluamme palauttaa mieleemme ihania ja hyviä asioita meidän menneisyydestämme.
Trauman tuottama kehomuisto tapahtuu samalla tavalla, mutta siihen liittyvät tuntemukset ovat ahdistavia.
Fyysisen sairauden poissulkeminen
Ensimmäiseksi on tietenkin suljettava pois mahdollinen fyysinen sairaus. Mikäli selkeää fyysistä sairautta ei ole, on hyvä lähteä hakemaan itselleen terapiaa asian hoitamiseksi.
Näillä keinoilla helpotat oloasi
- Maadoittavat harjoitukset
- Ympäristön havainnointi
- Tähän hetkeen keskittyminen
Maadoittavat harjoitukset
Itseapuna on hyvä tehdä ns. maadoittavia harjoituksia ja samalla rauhoittaa itseään ja kehoaan. Maadoittava harjoituksia löytyy mm mindfulness ohjelmista.
Yksinkertainen maadoittava harjoitus on: istu tuolissa siten, että molemmat jalat, jalkapohjat koskettavat lattiaa. Tunne tuoli hyvin kehoa vasten ja hengitä syvään rauhallisesti. Voit huokaista ja jatkaa syvään rauhallista hengittelyä hetken.
Tämäntyyppiset harjoitukset rauhoittavat kehoa ja useasti helpottavat hetkellisesti tilannetta hermoston vakautuessa. Syvään hengittäminen vakauttaa vagushermostoa, joka on ihmisen suurin hermojärjestelmä. Vagushermosto vaikuttaa kaikkeen ihmisen toimintaan mm. ruuansulatukseen. Hermostoa rauhoittamalla voit helpottaa esim. vatsan stressioireita.
Ympäristön havainnointi
VAK – visuaalinen-auditiivinen-kinesteettinen -harjoitus:
- Kiinnitä huomiosi kolmeen asiaan, jotka näet juuri nyt. Luettele ne mielessäsi. Hengittele.
- Kiinnitä huomio kolmeen asiaan jotka kuulet juuri nyt. Luettele ne mielessäsi. Hengittele.
- Kiinnitä huomiosi kolmeen asiaan, joita tunnet kehollasi juuri nyt. Luettele ne mielessäsi. Hengittele.
Tähän hetkeen keskittyminen
Edellinen harjoitus auttaa sinua keskittymään juuri tähän hetkeen, mikä auttaa sinua vakautumaan ja olemaan läsnä tässä hetkessä. Traumamuiston aktivoiduttua ihmisen mieli vaeltaa traumaattisen muiston tapahtumahetkiin, eikä mieli ole tässä hetkessä. Tämä laukaisee kehollisen reaktion eli traumamuiston.
Mitä jos nämä harjoitteet eivät riitä?
Keho muistaa traumaattisia asioita vaikka mieli niitä ei tietoisesti muistaisikaan. Tällöin yseessä on traumamuisto, joka nyt on aktivoitunut ja sitä olisi hyvä käsitellä terapiassa. Vakauttava pari- ja perheterapia antaa mahdollisuuksia prosessoida traumaattisia tapahtumia. Kun koko perheelle tarjotaan vakauttavia välineitä, auttaa se luomaan turvaa koko perheessä. Tämä luo vankemman mahdollisuuden prosessoida traumamuistoja. Osana prosessia voidaan traumaattista muistoa käsitellä myös EMDR-terapialla. Koko terapiaprosessi on joustava ja se pohditaan aina kaikkia auttavaksi. Vakauttavaa pari-ja perheterapiaa voit saada myös etänä, ota yhteyttä niin sovitaan ensimmäinen aika.
Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti