Asiakas pariskunta tulee vastaanotolleni, koska vaimolla on useasti kuristava tunne kaulassa. Kyselen hieman enemmän asiaa selviää, että tunne valtaa hänet ristiriitatilanteissa puolison kanssa. Vaimo kertoo, että on elänyt hyvinkin turvallista ja tavallista elämää eikä hän muista mitään traumaattista tapahtumaa aikaisemmin elämässään. Pariskunta kokee nämä oireet molempia haittaaviksi sovimme, että tutkiskelemme asiaa enemmän terapiassa. Keho muistaa traumaattisia asioita vaikka mieli niitä ei tietoisesti muistaisikaan. Kyseessä on ehkä kehomuisto. Mitä tarkoittaa kehomuisto?

Miksi näin käy ?

Kun elämässä tapahtuu traumaattinen asia, niin joskus pystymme prosessoimaan asia heti ilman ulkopuolista ammattiapua. Useasti kuitenkin käy niin, että traumaattinen tapahtuma tarvitsisi ulkopuolista ammattiauttajaa viemään prosessia eteenpäin, mutta siihen ei ole ollut tuolloin mahdollisuutta. Kun trauma jää prosessoimatta täysin se voi koteloitua ja trauma voi ilmentyä vaikka kehomuistona .Keho muistaa traumaattisia asioita vaikka mieli niitä ei tietoisesti muistaisikaan. Kehomuistot ovat useasti henkilöille hyvinkin hämmentäviä, koska henkilö ei muista tai tiedosta mistä tämä voisi kummuta.

Mitä on kehomuistot ?

Kehoon jää muistoja tapahtumista. Tämä aukeaa, ehkä helposti useille kun ajattelet jotakin mukavaa muistoa elämäsi aikana. Anna sen kuvan tulla mieleesi ja anna siihen liittyvän hyvän olon tulla kehoosi. Jos muistat vaikka ihanan lämpimän aurinkoisen kesäpäivän, saatat saada siihen liittyvät tuoksut, tuntemukset ja äänet mieleesi. Kun saat kokonaisvaltaisesti kaiken sen hyvän mieleesi, saat mitä todennäköisimmin siihen liittyvän hyvänolon tunteen myös kehoosi. Tämä on kehomuisto. Hieno asia kun haluamme palauttaa mieleemme ihania ja hyviä asioita meidän menneisyydestämme.

Trauman tuottama kehomuisto tapahtuu samalla tavalla, mutta siihen liittyvät tuntemukset ovat ahdistavia.

Voiko asialle tehdä jotakin ?

Ensimmäiseksi on tietenkin suljettava pois mahdollinen fyysinen sairaus. Mikäli selkeää fyysistä sairautta ei ole, on hyvä lähteä hakemaan itselleen terapiaa asian hoitamiseksi.

Itseapuna on hyvä tehdä ns. maadoittavia harjoituksia ja samalla rauhoittaa itseään ja kehoaan. Maadoittava harjoituksia löytyy mm mindfulness ohjelmista tai voit tehdä ihan yksinkertaisesti niin, että istut tuolissa, molemmat jalat lattiassa, tunnet tuolin hyvin vasten kehoasi ja hengität syvään ja rauhassa. Voit huokaista ja jatkaa syvään rauhallista hengittelyä hetken. Tämäntyyppiset harjoitukset rauhoittavat kehoa ja useasti helpottavat hetkellisesti tilannetta.

Keho muistaa traumaattisia asioita vaikka mieli niitä ei tietoisesti muistaisikaan tällöin  kyseessä on traumamuisto joka nyt on aktivoitunut,  sitä olisi hyvä käsitellä terapiassa. Vakauttava pari-ja perheterapia antaa mahdollisuuksia prosessoida traumaattisia tapahtumia. Kun koko perheelle tarjotaan vakauttavia välineitä, auttaa se luomaan turvaa koko perheessä. Tämä luo vankemman mahdollisuuden prosessoida traumamuistoja. Osana prosessia voidaan traumaattista muistoa käsitellä myös EMDR-terapialla. Koko terapiaprosessi on joustava ja se pohditaan aina kaikkia auttavaksi. Vakauttavaa pari-ja perheterapiaa voit saada myös etänä, ota yhteyttä niin sovitaan ensimmäinen aika

 

 

Blogitekstin kirjoittaja
Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti
Psykoterapeutti

Järvenpää