Kokemuksesi parisuhteestanne on, että se on yhtä riitelyä. Toinen on puhumaton ja toinen vaan huutaa ja riehuu. Mitä järkeä tässä on? Mietit jo, mistä tietää, että on aika erota?

 

 

Mistä tietää, että on aika erota?Haluan erota

Eroaminen toisesta on aina prosessi, joka etenee yleensä vähitellen. Kun alat miettimään, että ei tässä ole mitään järkeä ja että ainoa vaihtoehto on ero, olet tietenkin jo aloittanut prosessin mielessäsi. Voitte olla jo sellaisessa kohdassa, että sinun toinen jalkasi on ns. ovesta ulkona. Useasti parisuhteessa toinen alkaa haluamaan eroa ja toinen voi olla lähes tietämätön asian tilasta. Kun tilanne on tämä, saattaa olla jo liian myöhäistä yrittää korjata suhdetta. Suhdetta voi korjata kunnes eropäätös on tehty. Jos toinen osapuoli kuitenkin vielä pohtii päätöstään, on hyvä miettiä kannattaako yhteistä tulevaisuutta vielä yrittää.

 

Pariterapia voi auttaa löytämään toisenne uudestaan

Mikäli olette kahden vaiheilla, että erota vaiko eikö, antakaa pariterapialle vielä mahdollisuus. Vaikka päättäisitte erota, voi olla tärkeää tutkia asioita jotka johtivat siihen, että päätätte erota. Varsinkin jos huomaat toistavasi samankaltaisia vuorovaikutuskuvioita eri parisuhteissasi, ne todennäköisimmin toistuvat seuraavassakin parisuhteessa, mikäli et tutki asiaa syvemmin ja löydä siihen oikeita uusia ratkaisuja. Voitte molemmat löytää omat uudet tienne ja eronne voi olla myös paljon sopuisampi, kun pystytte prosessoimaan asioita yhdessä ulkopuolisen kanssa.

uusi mahdollisuus

Jos haluatte työskennellä jatkaaksenne parisuhteessanne, vaatii se teiltä molemmilta sitoutumista ja lupausta määräaikaisesta prosessista, jonka aikana eropäätöstä ei tehdä. Tämä turvaa pariterapialle työskentelymahdollisuuden. Kun pariterapialle antaa oikeasti mahdollisuuden, saattaa se sytyttää uudelleen teidän kahden välisen rakkauden ja voitte jatkaa vapautuneena parisuhteessanne. Aina ei tietenkään näin käy, vaan eroaminen voi olla myös oikeasti hyvä vaihtoehto. Kun eroa on pystynyt prosessoimaan yhdessä ja ulkopuolisen kanssa, useasti erot sujuvat rauhallisesti ja yhteys eronkin jälkeen voi olla riittävä. Se on tärkeää varsinkin jos teillä on yhteisiä lapsia, joiden vuoksi yhteydenpito on välttämätöntä.

 

Pariterapiaa voi siis miettiä myös tilanteissa, joissa eroatte. Pariterapian parhaat vaikutukset löytyvät tietenkin silloin, kun pariskunta on päättänyt työskennellä yhteisen tulevaisuuden eteen. Pariterapiaan on mahdollisuus saada Kelan-tukea, jolloin sen taloudellinen rasittavuus pienenee. Otathan yhteyttä, mikäli mietitte pariterapiaa, niin sovitaan teille teidän tarpeisiinne sopiva työskentelyjakso.

 

Tarja SödergårdBlogitekstin kirjoittaja

Tarja Södergård 
Vakauttava pari- ja perhepsykoterapeutti

Psykoterapeutti

Järvenpää