Miesten masennus on erilainen kuin naisten masennus, ja siksi on tärkeää puhua siitä, miten miesten masennus näkyy. Hyvin usein perheterapiassa puoliso kuvaa miehen muuttuneen äreäksi, vihaiseksi ja vetäytyväksi. Mies taas itse kuvaa olevansa väsynyt, eikä mikään huvita.

Miten miesten masennus näyttäytyy?

Useimmiten masentunut mies näkee puolison olevan  hankala nalkuttaja, joka haluaa asiota joita mies ei pysty antamaan. Yleensä nämä samaiset asiat ovat olleet paremmin ennen masennusta, eli puoliso yrittää viestittää miehelleen, että toinen on muuttunut. Miehestä on tullut ärtyisä ja vetäytyvä, eikä hän enää kykene kytkeytymään tunneasioihin tai halua enää keskustella puolison kanssa asioista. Ja kun puoliso yrittää sitä viestittää ja kutsua miestä keskustelun yhteyteen, niin mies vetäytyy puhumattomuuteen tai hyökkää vihaisena, tai on jopa aggressiivinen, jolloin puoliso kokee olonsa hylätyksi. Kun tätä jatkuu tarpeeksi pitkään, tulee parisuhteeseen isoja ongelmia.

Masentunut mies voi olla fyysisesti läsnä, mutta henkisesti jossain muualla. Hän saattaa kokea sen nalkuttamisena, jos hänelle mainitaan asiasta. Tämä aiheuttaa kitkaa parisuhteessa sekä perhe-elämässä.

Suhteessa esiintyy jatkuva hylkääminen, joka toistuu ja syö siten parisuhteen onnellisuutta, mutta myös puolison voimia. Yleensä mies kuvaa tätä perheterapiaistunnolla siten, että puolison tulisi jättää hänet vain rauhaan ja antaa hänen levätä, mutta puoliso haluaa miehen hoitavan itsensä, joka saa aikaan miehessä vihaa. Mies haluaa jaksaa tehdä työnsä, mutta ei jaksa olla enää läsnä perheellensä tai puolisolle varsinkaan henkisesti, vaan hän elää omaa elämäänsä siinä perheen keskellä. Hän on fyysisesti läsnä, mutta henkisesti tavoittamattomissa. Mies ei yleensä tunnista tai myönnä sitä masennukseksi tai hae siihen apua.

Yleensä syy nähdään puolisossa ja perheessä

Tilanne olisi parempi, mikäli mies tunnistaisi oman masennuksensa ja lähtisi hoitamaan sitä, mutta yleensä syy nähdään puolisossa ja perheessä. Nähdään, että puoliso on niin hankala, eikä siksi hänen kanssaan jaksa puhua ja että hän on vastenmielinen. Kun puoliso kuulee tätä tarpeeksi pitkään, toki hän alkaa ajattelemaan että hän ei ole tärkeä ja rakas miehelleen, ja suhde ajautuu syvään kriisiin. Vaikka mies sitten keskusteluissa saattaakin sanoa päinvastaista, että kyllä puoliso on rakas ja tärkeä, hän haluaa jatkaa parisuhteessa ja panostaa siihen, niin kuitenkin se arki kertoo muuta. Ja näin ollen mies ei hae apua omaan masennukseensa, juurisyytä ei hoideta, parisuhde kriisiytyy ja ajautuu eroon. Puoliso alkaa huomaamaan, että jos hän jatkaa tässä parisuhteessa, hänen mielenterveytensä ja voimansa kuluvat aivan loppuun, eikä hän jaksa pitää huolta lapsista. Tällainen kuvio syö molempien voimavaroja.

Yleensä molemmat puolisot ovat hyvin uupuneita ja lopussa, kun tullaan pari- ja perheterapiaan, kun toinen osapuoli on masentunut.

Perheterapiassa pyritään tukemaan molempien vanhempien voimavaroja. Ja kun puolison voimavarat alkavat lisääntymään, hän alkaa laittamaan omia hyvinvoinnin rajoja, eikä enää suostu toisen syytösten uhriksi. Puoliso voi alkaa ajattelemaan, että jos mies pitää häntä hankalana, niin mitäpä siitä suhteesta sitten tulee jos toinen on jatkuvasti syntipukki toisen pahan oloon – eihän sellaista suhdetta kannata jatkaa kummankaan näkökulmasta katsottuna.

Mistä miesten masennus johtuu, ja mikä ratkaisuksi ongelmaan?

Yleensä syy tähän on miehen kasvu välttelevässä vuorovaikutussysteemissä. Hän on oppinut olemaan kuuntelematta omia tunteitaan ja oppinut, että tunteet ovat huono asia. Ja kun tarvitsisi kuunnella itseään ja omia tunteita, niin sitten sitä ei osata tehdä, eikä osata hakea terapiastakaan apua, koska on helpompi mykistää asiat joko päihteillä, työn teolla tai jollakin riippuvuudella – työnarkomania, päihde- tai seksiriippuvuus. Joku voi urheilla pakonomaisesti, toinen voi katsoa loputtomasti sarjoja, kunhan vain ei tarvitse ajatella sitä omaa elämää.

Perheterapia on tutkitusti tehokas terapiamuoto esimerkiksi vanhemman masennuksen hoitoon. Tällöin koko perheellä on mahdollisuus prosessoida yhteisiä asioita ja kaikkien perheenjäsenten ääni tulee kuuluviin.

Mikä sitten ratkaisuksi tällaiseen ongelmaan? Jokaisen yksilön tulisi tunnistaa omat tunteensa ja kuunnella niitä. Jos ei kykene sisäiseen vuoropuheluun, niin sitä pitää opetella. Sitä voi opetella psykoterapiassa ja keskustellen puolison kanssa, suosittelen tekemään molempia. Yleensä miehet eivät hyödy pelkästään omasta psykoterapiasta. Useampi mies on kuvaillut sitä, että suurin hyöty heille on perheterapiasta, jossa vaimo ja lapset on mukana kertomassa sitä omaa näkökulmaa siitä, miltä hänen toimintansa ja vuorovaikutuksensa perheen silmin näyttää. Niimpä miesten masennuksen hoidossa tehokkainta on perheterapia, ja siinä sivulla voi olla myös miehellä tai molemmilla puolisoilla oma yksilöterapia, mutta tehokkainta on ehdottomasti perheterapia.

 

Blogitekstin kirjoittaja

Ritva Huusko
Psykoterapeutti
Perheterapeutti
Sairaanhoitaja, psyk.