Mikä luovuus?
Luovuus on Erich Frommin mukaan kykyä ja halua syntyä joka päivä.
Se on antikonservatiivista, kysyvää, totunnaisesta irtautuvaa, alkuperäistä ja uutta.
Kaikilla meillä on synnynnäinen taipumus luomiseen – vain luovuuden tasot vaihtelevat. Ympäristö vaikuttaa luovuuden kyvyn kehittymiseen.
Luovuus ilmenee kokeiluna, tutkimisena, keksimisenä, mielikuvituksena, tuotteina.
Kun me kaikki opimme lapsina kirjoittamaan ja lukemaan, miksi emme sitten aikuisina harrastaisi luovaa kirjoittamista? Miksi emme haluaisi oman tuotoksemme kautta saada uudenlaista kosketusta omiin tunteisiimme. Miksi emme herättäisi aistejamme tällä keinolla, johon ei tarvita muuta kuin kirjoittava käsi, paperia ja kynä?
Siis luovasti kirjoittamaan!
Kirjoittamisen harjoitteleminen muistuttaa Natalie Goldbergin mukaan zenin harjoitusta. Molemmat
palauttavat mielen luonnolliseen ja kesyttämättömään tilaan. Erona on se, että kirjoittamista ei voi opettaa kuten zeniä, vaan siinä kaikki perustuu kirjoittajan omaan mieleen. Kirjoittajan on luotettava omaan mieleensä, koska sieltä sanat tulevat. Koska Natalie Goldberg on luovan kirjoittamisen tietäjä, käytän tässä hänen treenikirjoittamisen ohjeitaan teoksesta ”Avoin mieli – Kuinka elää kirjoittajan elämää”. Näillä ohjeilla kuka tahansa pääsee kirjoittamisen alkuun – ja jatkoon. Ei opettamalla eikä oppimalla, vaan oman mielen mukaan itse kokeilemalla. Ota kynä ja paperia eteesi ja kokeile!
Pidä kynä liikkeessä.
Kirjoita 10 minuuttia äläkä anna minkään keskeyttää. Voit tietysti päättää pidemmästäkin ajasta, mutta tee päätös ajasta ennen kuin alat kirjoittaa. Aloita ajastettu harjoitus sanoilla muistan, näen, tiedän, ajattelen, että… Meillä on taipumus sekoittaa kriitikkominä ja luova minä keskenään. Kun pitää kynän liikkeessä, kriittinen minä ei ehdi siepata ja lukita sitä. Luova minä saa oikeuden kirjoittaa halunsa mukaan. Harjoituskirjoittamisen perussääntö on siis ”pidä kynä liikkeessä”.
LUOVU KONTROLLISTA.
Sano mitä tahdot sanoa. Ei kannata miettiä, onko se korrektia, kohteliasta, hyväksyttävää. Anna mennä.
TÄSMENNÄ.
Ei auto vaan Cadillac. Ei hedelmä vaan omena. Ei lintu vaan mustarastas. Ei läheisriippuvainen neurootikko vaan Matti, joka avaa jääkaapin oven vaimolleen, koska luulee tämän haluavan omenan. Varo kliseitä. Tarkenna henkilöön. Älä syyttele itseäsi, jos erehdyt etkä täsmennä. Älä takerru siihen vaan kirjoita jatkoksi täsmennys. Ole itsellesi lempeä äläkä antaudu kriitikkominäsi kovisteltavaksi.
ÄLÄ AJATTELE.
Treenikirjoittaminen auttaa pitämään kiinni alkuajatuksesta. Kirjoita ja unohda muu.
ÄLÄ VAIVAA PÄÄTÄSI PILKKUSÄÄNNÖILLÄ, OIKEINKIRJOITUKSELLA JA KIELIOPILLA.
ANNA ITSELLESI LUPA KIRJOITTAA ROSKAA.
Kirjoita Suomen pahinta roskaa, kaupunkisi pahinta roskaa, lempikahvilasi pahinta roskaa tai huonointa, mitä suvussasi on ikinä kirjoitettu. Avarretaan: saat kirjoittaa universumin pahinta roskaa, tämän pallonpuoliskon pahinta roskaa.
MENE YTIMIIN.
Kohtaa pelottavat asiat. Niissä on energiaa. Hyödynnä pelottavaan sisältyvä voima.
PERUSASIAT ENSIN.
Treenikirjoittamisen idean sisäistäminen on kaiken kirjoittamisen perusta. On opeteltava perusasiat ennen kuin ryhtyy kehittämään omaa tyyliä. Treenikirjoittaminen saattaa Sinut tietoiseksi tajuntasi liikkeestä. Ja vielä enemmän: se ohjaa Sinut tietoiseksi tajuntasi olemassaolosta. Se auttaa Sinua luottamaan tajuntaasi ja ymmärtämään sitä. Kun olet useasti ja eri paikoissa harjoitellut ajastettua treenikirjoittamista, voit alkaa harjoitella eri lajien kirjoittamista luovasti.
Blogitekstin kirjoittaja
Taru Tapioharju
Kirjallisuusterapeuttinen ohjaaja
FT, Suomen kirjallisuus
Ratkaisukeskeinen työnohjaaja
Ratkaisukeskeinen terapeutti
Väitöskirjatutkija,psykologia, vuodesta 2016