Liiallinen kiltteys altistaa uupumukselle. Kiltti saa olla, mutta omat hyvinvoinnin rajat tulee tunnistaa. Liika kiltteys on kykenemättömyyttä asettaa omia hyvinvoinnin rajoja.

Jotta rajat voi asettaa, on nähtävä itsensä niin tärkeänä, että omaa hyvinvointia on lupa turvata. Vaikka se tarkoittaisi ristiriitoja läheisten kanssa, näiden vastustaessa asettamiasi rajanvetoja.

Liiallinen kiltteys on opittua. Oma arvo on tullut jollakin tapaa jo lapsesta saakka siitä, että on kiltti. Yksilön luonnollista omaa kilteyttä ja joustavuutta, on vahvistettu kasvatuksen kautta. Kasvuympäristössä on ollut tilaus kiltille ja joustavalle, ja yksilö on kyennyt vastaamaan tähän tilaukseen.

Toimintamallia on vahvistettu eri tavoin, ja näin yksilö on omaksunut tämän roolin. On muodostunut uskomus ”olen kiltti ja joustava”. Oman mielen ilmauksille ei ehkä ole ollut tilaa eikä lupaa. Näin ei ole edes oppinut tunnistamaan omia hyvinvoinnin rajoja. On oppinut uskomaan, että kestää mitä vain ja pystyy joustamaan kuinka paljon hyvänsä. Tulee hyväksytyksi ja rakastetuksi, kun on kiltti ja joustava.

Mutta – kenenkään ei tarvitse olla aina josutava ja kiltti, eikä kukaan sitä voi loputtomiin olla. Omat hyvinvoinnin rajat on lupa asettaa ja pitää. Ensin ne tulee löytää ja sen jälkeen ne voi oppia vähitellen pitämään.

Rajojen löytäminen

Jokaisella yksilöllä on omat ydintarpeensa. Vain hän voi nämä löytää ja ymmärtää, katsomalla sisäänpäin, itseensä. Jos joku muu yrittää näitä rajoja esittää puolestasi, se on väärin. Hän ei ole sinä.

Vain sinä tiedät, mikä tekee sinulle hyvää ja mikä ei. Jos joku yrittää tehdä sen puolestasi, hän tulee sinun tontillesi tekemään myyräntyötä. Tarkoitus voi olla hyvä, mutta lopputulos on aina huono.

Toisen ihmisen tehtävänä on toimia peilinä. Ehjä peili hyväksyy sinut juuri sellaisena kuin olet. Rikkonainen peili on kuin peilitalon peili, jokainen peili heijastaa aivan erilaista kuvaa sinusta.

Ehjä peili voi näyttää sinulle todellisen hyvin- tai pahoinvointisi. Ehjästä peilistä näet itsesi kauniina ja ihanana siksi, että olet juuri sinä.

Rikkonainen peili näyttää sitä, mikä on toisen osapuolen, peilin, toive tai näkemys sinusta ja elämästä yleensä. Rikkoinainen peili näkee sinut hyvänä, kun olet tehnyt jotain oikein, ollut oikeanlainen.

Kuuntele itseäsi

Sinun tehtäväsi on oppia kuuntelemaan omaa sisintäsi. Tunteesi ovat viestintuojia, jotka yrittävät kertoa sinulle sinusta. Sinä päätät kuunteletko viestejä ja miten niihin vastaat. Mutta muista, tunne on vain viestintuoja. Ei riitä, että pelkästään viestintuojaa tarkastellaan.

Viestintuojaa eli tunnetta kuunnellaan ja sen jälkeen on aika pohtia, mitä asialle olisi tehtävissä. Tunteesi kertovat sinulle, mikä asia tekee sinulle hyvää ja mikä pahaa. Sinun tehtäväsi on kuunnella sinusta nousevia viestejä, ja punnita miten voit omaa hyvinvointiasi edistää.

Kenellekään toiselle et voi tätä vastuuta antaa etkä vierittää. Tai voit, mutta teet sen silloin oman hyvinvointisi kustannuksella.

Kunnioita itseäsi

Aivan ensimmäinen askel poispäin liiallisesta kiltteydestä on kunnioitus omaa itseä kohtaan. Voidaksesi kuunnella sisimpäsi viestejä, sinun pitää pitää itseäsi tärkeänä.

Opettele kunnioittamaan ja arvostamaan omia tunteitasi ja tarpeitasi. Muutoin et voi niitä kuunnella, vaan sivutat ne.

Jos et pidä itseäsi tärkeänä, laitat muut ihmiset ja heidän tarpeensa itsesi edelle. Kun opit vähitellen kunnioittamaan ja kuuntelemaan itseäsi, omia ydintarpeitasi, jotka mahdollistavat hyvinvointisi, opit myös vähitellen aidon itsesi rakastamisen. Askel kerrallaan.

Muutos ei tapahdu nopeasti, vaan hitaasti ajan kanssa. Anna itsellesi aikaa ja tilaa oppia tuntemaan sinut. Sen ihmisen, jonka kanssa elät koko elämäsi kehdosta hautaan.

Kun opit tuntemaan itsesi ja arvostamaan itseäsi juuri sellaisena kuin olet, löydät oman todellisen arvosi. Se arvo ei ole kiinni kenenkään ihmisen sanomisista eikä tekemisistä, enää. Vaan se arvo on ”vapaasti kelluva” omanarvontunto. Se kestää elämän myrskyt ja vastoinkäymiset. Ja yhtenä osatekijänä suojaa sinua uupumiselta.

Blogitekstin kirjoittaja
Ritva Huusko Perhepsykoterapeutti, MSc
Sairaanhoitaja psyk.
Täydennyskoulutukset:
Kiikku – vauvaperhetyöntekijä 
Solmuja parisuhteessa -ryhmänohjaaja