Itsetunto kertoo, millaisena koet itsesi. Moni ajattelee itsetunnon liittyvän pelkästään ulkonäköön, siihen miten näkee itsensä, vaikka todellisuudessa siihen liittyy moni muukin asia. Hyvä itsetunto perustuu omanarvontuntoon, ja jos omanarvontunto on palasina, ei itsetuntokaan ole hyvä. Usea meistä kokee ajoittain itsensä huonompana kuin muut ja vertaa itseään jatkuvasti muihin. Miten parantaa itsetuntoa ja olla riittävä itselleen?

Tunnista omat vahvuutesi

Kun kokee itsensä huonompana, heikompana tai vähempiarvoisena muihin verrattuna, voi olla vaikea löytää itsestä hyviä osa-alueita. Itsetuntotyöskentelyssä on tärkeää oppia löytämään itsestään ne hyvät puolet ja hyväksyä myös ne puolet, joita saattaa pitää itsessään jotenkin huonona. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta kun tekee tarpeeksi töitä sen eteen, voi alkaa huomata löytävänsä itsestään paljonkin hyvää.

Löytääkseen omat vahvuutensa, tulee tehdä paljon tutkimusta itsestään. Yksi tapa on kirjoittaa ylös niitä tuntemuksia, mitä itsestään kokee – olivatpa ne sitten hyviä tai huonoja. Tällä tavoin tuntemuksia on helpompi käsitellä, kun ne on kirjoitettuna silmien eteen.

Se, että ei ole täydellinen jossain, on myös vahvuus. Siitä tiedät, että olet ihminen – kukaan meistä ei ole täydellinen. Jokainen meistä omaa vahvuuksia ja heikkouksia, ne tekevät meistä yksilöitä ja uniikkeja. Elämä olisi melko tylsää, jos me kaikki olisimme samanlaisia, omaisimme samanlaisen ajatusmaailman ja tekisimme kaiken samalla tavalla.

Miten parantaa itsetuntoa?

Itsetunnon parantaminen on pitkä prosessi, joka tulee aloittaa pienin askelin. Ensimmäinen askel, joka kannattaa ottaa, on kiitollisuuden osoittaminen itselleen. Aloita sillä, että kirjoitat ylös tai mietit mielessäsi päivittäin kolme asiaa, joista olet kiitollinen itsessäsi kyseisenä päivänä. Ne voivat liittyä esimerkiksi asioihin, joita teit tai saavutit tai asioihin joita jätit tekemättä. Kun osaa osoittaa itselleen kiitollisuutta, pystyy näkemään itsensä myös parempana.

Jos itsetunto-ongelmasi liittyvät ulkonäköön, voi siihen pyrkiä vaikuttamaan monella eri tavalla. Sosiaalinen media vaikuttaa paljon nykypäivänä ihmisten ulkonäköpaineisiin. Kuvat, joita ihmiset jakavat sosiaaliseen mediaan eivät ole yleensä kovinkaan todellisia. Harva näyttää 24/7 siltä, miltä somekuvissa näyttävät. Suosittelen pitämään välillä sometaukoa, esimerkiksi viikon verran, ja keskittymään ympärillä eläviin ihmisiin. Kaikki näyttävät eriltä, ja kaikista ihmisistä löytyy jotain kaunista. Kannattaa myös keskittyä omaan kuvaan itsestään. Katso itseäsi peiliin, mitä näet? Kehu itseäsi ääneen peilin edessä. Kerro itsellesi olevasi kaunis juuri tuollaisena ja etsi itsestäsi vähintään kaksi piirrettä, joista olet ylpeä.

Lopeta itsesi vertaaminen muihin. Se on vaikeaa, tiedän, mutta kun lakkaat keskittymästä muiden ”täydellisyyteen” voit alkaa näkemään itsesi paremmassa valossa. Muista, että olet ainoa laatuasi. Maailmassa ei ole toista samanlaista, ja se jos jokin on asia, josta tulee olla erittäin ylpeä.

 

Blogitekstin kirjoittaja,
Iida