Jokainen meistä kritisoi joskus itseään tilanteissa, joissa kokee mokanneensa pahemman kerran. Itsekriittisyys voi auttaa parempaan suoritukseen, mutta se voi olla myös hyvin haitallista. Kuinka päästä eroon vallassa olevasta itsekriittisyydestä ja oppia arvostamaan itseään enemmän?
Itsekriittisyys vaikuttaa itsetuntoon
On normaalia olla joskus kriittinen itseään kohtaan. Jos esimerkiksi on valvonut edellisenä iltana myöhään ja nukkuu aamulla herätysten ohi, on normaalia olla itselleen hieman äkäinen. Tällöin todennäköisesti muistaa jatkossa mennä ajoissa nukkumaan, jotta näin ei käy uudelleen. Voimakas itsekriittisyys aiheuttaa olotilan, jolloin kokee olevansa täysin surkea ja epäonnistunut. Tämä tarkoittaa sitä, että itsetunto on kärsinyt eikä omanarvontuntoa ole juurikaan. Tällöin jokainen pienikin moka voi tuntua maailmanlopulta, eikä itselleen osaa olla armollinen.
Tunnista oma sisäinen äänesi
Oletko se varmasti sinä, joka ajattelee itsestäsi näin? Usein kovasta itsekriittisyydestä kärsivät ovat kokeneet pahaa kritiikkiä ja kiusaamista aiemmin elämässään, joka oireilee myöhemmin arvottomuuden tunteena.
Koin itse paljon vähättelyä sekä haukkumista lapsena, jolloin tunsin että en ole riittävän hyvä. Lisäksi jatkuva syyllisyyden tunne omista tapahtuneista traumoista aiheutti sen, että minun oli pakko pyrkiä olemaan koko ajan parempi. Jos tein pienenkään virheen tai jätin jonkun to do -listalla olevan asian tekemättä, olin itselleni hyvin ankara. Tämä itsekriittisyys ja jatkuva itsensä ruoskiminen aiheuttivat minulle burnoutin.
Terapiassa asiaa läpi käydessä huomasin, että se en ole minä joka puhun itselleni näin. Enhän koskaan puhuisi esimerkiksi virheen tehneelle ystävälle näin rumasti. Kun aloin syventämään ajatuksia tilanteissa, joissa olin itselleni hyvin kriittinen, huomasin pelkääväni että jotain pahaa tapahtuu jos en yltäisikään omiin vaatimuksiini.
Miten olla armollisempi itselleen?
Jos kärsii voimakkaasta itsekriittisyydestä, siitä voi olla vaikea päästä eroon. Kuitenkin se on mahdollista, kunhan antaa itselleen aikaa. Terapia on erittäin hyvä keino opetella keskustelemaan omien tunteidensa kanssa, jolloin samalla oppii ymmärtämään itseään paremmin.
Toinen hyvä tapa auttaa vähentämään itsekritiikkiä on kiitollisuuden osoittaminen itselleen. Löysin itselleni kalenterin, jossa jokaisen päivän kohdalla on myös “3 things I’m grateful today” -laatikko. Aloin kirjoittamaan siihen päivittäin asioita, joista olen kiitollinen itsessäni kyseisenä päivänä. Ne asiat voivat olla pieniä, kuten “Sen sijaan, että olisin tehnyt taas ylitöitä, annoin itselleni luvan katsoa elokuvan ja syödä lempiruokaani” tai “Jaksoin pyykätä tänään.”. Kun oppii antamaan itselleen kiitosta myös arkipäiväisistä asioista, on helpompi antaa itselleen armoa.
Blogitekstin kirjoittaja
Iida