Epäonnistumista on monenlaista ja se kuuluu elämään. Kuitenkin epäonnistumisen kehään voi helposti jäädä jumiin sen tuoman negatiivisen kokemuksen vuoksi. Jos lukiessasi tätä tekstiä tunnet jonkin asian kolahtavan, niin mieti mikä se asia on. Miksi joku asia tuntuu kolahtavan tai tuntuu ärsyttävän? Se voi nimittäin olla asia, joka sinussa estää sinua saavuttamasta asioita elämässä, joita haluaisit saavuttaa.

Yksi elämän suurista kysymyksistä on, että mitkä asiat saavat aikaan epäonnistumista elämässä? Tein listan, jossa on peräti 14 asiaa, joista muodostuu epäonnistumisen resepti. Jos huomaat, että elämässäsi on näitä asioita niin ei syytä paniikkiin, niitä on monen muunkin elämässä. Nämä asiat huomaamalla voit kuitenkin raivata tilaa menestymiselle sekä ymmärtää sitä, miksi jumitat joissakin asioissa elämän varrella.

Miten epäonnistua elämässä?

1. Elä päivä kerrallaan

Tämä voi olla hyvä asia, mutta se voi myös kääntyä itseäsi vastaan. Jos vastaanotat eteen tulevat asiat annettuna kohtalona tai osana elämääsi, joihin et voi vaikuttaa, esimerkiksi kaltoinkohtelu ihmissuhteissa tai epäonnistumiset, sillä tavoin tulet myös jatkamaan epäonnistumista elämässäsi. Karu totuus on se, että kaikki me epäonnistumme joskus. ”Mitä enemmän teet, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu”, eikä sen tarvitse estää onnistumista vaan tuoda viisautta, koska vahingosta viisastuu. Kun ajattelet, että ”Tämä on minun kohtaloni, näin tämän kuuluu mennä” ja jatkat sitä päivä kerrallaan odottaen ”kohtalosi” muuttuvan itsestään, tulet elämään sitä kohtaloasi vielä seuraavanakin päivänä.

 • 2. Pelkää

Pelosta käsin eläminen estää ja hidastaa tekemästä sitä, mitä haluaisi. Totta kai on turvallisempaa olla tekemättä ja suunnittelematta, sillä silloin et voi epäonnistua tai pettyä, etkä tulla nähdyksi, ivatuksi, pilkatuksi tai kiusatuksi. Tehdessäsi jotain, varmista miljoona kertaa, että teet varmasti ”oikein”. Näin ehdit tekemään vähemmän asioita elämässäsi – myös virheitä.

 • 3. Pidä asiat ja elämä muuttumattomana

Älä koskaan muuta mitään, vaan tee kaikki samalla tavalla kuin ne on aina tehty. Näin vältyt uusilta hienoilta kokemuksilta, etkä varmastikaan tule saamaan sellaista elämää, josta olet aina haaveillut. Älä myöskään missään nimessä tarkastele, onko lopputulos tyydytystä tuottava tai muutoin hyvä, sillä petyt kuitenkin.

 • 4. Välttele pohtimasta vastuutasi ja vaikuttimiasi

Olipa asia mikä hyvänsä, syytä siitä muita ihmisiä, karmaa tai jumalia. Vastuun ottaminen aiheuttaisi kuitenkin vain henkistä kasvua. Sitähän et kuitenkaan tahdo.

 • 5. Näe heikkoutesi ja keskity niihin

Heikkouksiisi keskittymällä vältyt toivon viriämiseltä, joka suojaa sinua. Samalla vältyt asioiden turhaan aloittamiselta ja sitä myöten epäonnistumisilta ja pettymyksiltä. Jos kuitenkin tulet aloittaneeksi jotain, niin lue kohta 6.

 • 6. Aseta tavoitteesi suuriksi

Aseta tavoitteesi niin suuriksi, että vain tavoitteen ajatteleminen lannistaa sinut sen saavuttamisen ylivoimaisuuden vuoksi. ”Go big or go home” on erittäin lupaava tapa edistyä elämässä – sekä pudota korkealta alas. Olisiko kuitenkin kohta 7 parempi ratkaisu?

 • 7. Älä aseta tavoitteita

Kohdasta 6 viisastuneena, eihän tavoitteita kannata edes asettaa. Voit aina viisastua asioissa, jotka varmimmin lannistavat sinua yrittämästä. Jos viisastuminen ei tunnu mielekkäältä, niin kohta 8 on sinua varten.

 • 8. Älä ajattele!

Pyri välttämään ajattelua kaikin mahdollisin tavoin, esimerkiksi pelaamalla, katsomalla TV:tä tai sarjoja ja elokuvia luupilla, räpläämällä puhelinta, touhuamalla lakkaamatta taikka keräämällä univelkaa. Univelan keräys on ehkä toimivin näistä kaikista, sillä väsyneenä aivot ja keho toimivat huonosti, ja se jos jokin estää ja hidastaa ajattelukykyä.

 • 9. Minimoi nukkuminen

Unitutkijoiden mukaan ihminen tarvitsee noin 8 tuntia unta vuorokaudessa mielen ja kehon toiminnan turvaamiseksi. Tutkimusten mukaan 0 % ihmisistä omaa geeniperimän, jolloin unen tarve on 6 tuntia tai vähemmän vuorokaudessa. Mutta koska et kuitenkaan halua asettaa elämääsi tavoitteita, ajatella, taikka muutoinkaan tehdä elämästäsi itsellesi mieluisaa, eihän mielen ja kehon toiminnan turvaamisella kannata vaivata itseä. Epäonnistuisithan sinä siinäkin.

 • 10. Näe lasi puoliksi tyhjänä

Näe menetetyt mahdollisuudet ja jo kulutettu aika, jolloin mitään hyvää ei ole saatu aikaiseksi. Keskittyessäsi jo menetettyihin mahdollisuuksiin tulet aivan varmasti ohittamaan myös tulevat mahdollisuudet.

 • 11. Ole tyytymätön, vihainen ja katkera

Pura viha ja katkeruus ympärilläsi oleviin ihmisiin. Oikeuta itsesi tekemään niin, sillä ethän sinä voi elämääsi vaikuttaa. Pääsetpähän samalla eroon myös ympärilläsi olevista ihmisistä, jotka todennäköisesti vaikuttavat sinun epäonnistumiseesi.

 • 12. Puhu itsellesi rumasti

Hauku itseäsi tyhmäksi ja laiskaksi. Luettele vikojasi lakkaamatta itsellesi ja muille. Usko entistä kovemmin, että sinusta ei ole mihinkään. Näin vältyt onnistumisilta, kun uskot itse vain epäonnistumiseen.

 • 13. Lannista itsesi kaikin mahdollisin tavoin, ettet vain ryhtyisi mihinkään

Mitään ei kannata edes aloittaa, joten torppaa halusi edes aloittaa mitään aikaisemmin mainituilla keinoilla. Niin kuin vanha sananlasku menee ”Pessimisti ei koskaan pety”.

 • 14. Jos huomaat, että toiveikkuus tai innostus yrittää nostaa päätään, nuiji ne hiljaiseksi muistuttamalla itsellesi, ettet voi koskaan onnistua

Tehokkainta on, että pyrit lannistamaan myös kaikki kohtaamasi ihmiset, ettei heistä vain tarttuisi mitään positiivista, kannustavaa tai innostavaa sinuun. Näin toimien säästät myös heitä turhilta pettymyksiltä ja epäonnistumisilta. Kun kukaan ei muuta mitään, eikä uskalla yrittää mitään, sinäkin voit elää näin hyvällä omalla tunnolla kaltaistesi joukossa.

 

Mikäli huomaat elämässäsi olevan yllä mainittuja piirteitä, suosittelen sinua ottamaan ne asiat pohdintaan. Haluatko elämäsi jatkuvan sellaisena kuin se nyt on, vai haluaisitko mieluummin onnistua ja menestyä elämässäsi? Sinä nimittäin olet se, joka voi tehdä asialle jotain.

 

Blogitekstin kirjoittaja

Ritva Huusko
Psykoterapeutti
Perheterapeutti
Sairaanhoitaja, psyk.