Oletko aina oikeassa tai väärässä vuorovaikutussuhteissasi? Vai koetko, että sinulle viestitään jollakin tavalla, että olet vääränlainen. Jos vastasit kyllä, olet vuorovaikutussuhteessa, jossa on käynnissä valtapeli. Valtapelit ovat useimmiten opittuja vuorovaikutusmalleja, eivät tietoisesti valittuja. Niitä toteutetaan opittuina normaalimalleina.

Aikuinen vuorovaikutusmalli on vuoropuhelu, jossa ei ole oikeaa tai väärää mielipidettä tai näkökulmaa. On vain erilaisia tapoja ajatella, tehdä ja toimia. Toisen tapaa kunnoitetaan ja arvostetaan. Mutta vaikka on iältään aikuinen se ei tarkoita, että kypsyydeltään sitä on. Epäkypsyys näkyy  vuorovaikutuksessa siten, että keskustelussa toteutuu jokin muu kuin tasa-arvoinen vuoropuhelu.

Valtapelejä voit löytää kaikkilta, missä on vuorovaikutussuhteita. Joskus ne naamioituvat ovelasti ja toisinaan ne on helpompi tunnistaa. Parisuhteen kunnioittava vuorovaikutus luo kunnioituksen kulttuuria koko perheeseen. 

Erilaisia valtapelin roolijakoja

  • Oikeassa oleva
  • Väärässä oleva
  • Syntipukki
  • Näkymätön
  • Sotija

Aina oikeassa

Tunnistatko tällaisia lauseita vuorovaikutussuhteessasi: ”Kyllä, mutta anna kun minä selitän….”, ” Ei et nyt ymmärrä ollenkaan, minäpä kerron, miten se asia menee…”, ”Miten sinä et koskaan ymmärrä mitään?”, ”Haluan kertoa sinulle nyt totuuden tässä….”.

Kun keskutelu ohjautuu tämänkaltaisten aloitusten mukaan, pohdit keskustelun jälkeen, että miten tämä asia nyt oikein menikään. Olet ehkä pyörällä päästäsi ja mietit, että miten sinä ymmärsit asian eri tavalla ensin. Ehkä pohdit, että sinun tapasi olikin vääränlainen tapa ajatella ja tuntea.

Kyseessä on mitä todennäköisimmin valtapeli, jossa sinulla on altavastaajan rooli. Toisella osapuolella on valtaa pitävän rooli. Hän kuljettaa keskustelua haluamaansa suuntaan. Ainakin pyrkii tekemään niin. Aina oikeassa oleva voi naamioida oikeassa olemisen hyvinkin ystävälliseen muotoon. Silti pohjimmainen välittyvä viesti on arvostelua, toisen alas painamista.

Aina väärässä

Jos olet altavastaajan roolissa, sinun annetaan ymmärtää eri tavoin, että olet hieman ymmärtämätön. Joskus vähän enemmänkin, joissain tapauksissa annetaan suorasanaisesti ymmärtää, että vastapuoli on tyhmä. Persoonaltaan joustava ja kiltti jääkin usein pohtimaan, että kenties se niin onkin, että hän on tyhmä.

Jos altavastaajan rooli on lapsuudesta saakka opittu osa, yksilön minäkuva on, että hän on tyhmä ja ymmärtämätön. Tämä ajatusmalli on luonut vääristyneen kuvan omasta itsestä. Sillä kukaanhan ei ole tyhmä ja ymmärtämätön, on vain erilaisia tapoja ymmärtää ja hahmottaa asioita.

Syntipukki

Koetko olevasi syypää kaikkeen hankaluuteen? Mutta onnistumisien kanssa sinulla ei ole tekemistä. Silloin saatat olla syntipukin roolissa.

Syntipukki on kaiken pahan alku ja juuri. Hän kokee itsensä tarpeettomaksi ja arvottomaksi. Todellisuudessa hänen arvonsa on korvaamaton kyseisessä vuorovaikutussysteemissä. Mutta hänen arvoaan ei haluta kertoa ja tunnustaa, jotta hän ei ymmärtäisi sen merkityksellisyyttä ja vapauta itseään syntipukin osasta.

Syntipukki on joko yhden tai useamman henkilön ”roska-astia”, johon omaa pahaa oloa voi kaataa. Roska-astian tehtävänä on ottaa vastaan toisen tai muiden paha olo ja kantaa se. Hänen omalle pahalle ololle ei ole tilaa eikä mahdollisuutta. Jos hän yrittää ilmaista sitä, se käännetään vahvistamaan hänen ja muiden näkemystä hänen huonoudestaan ja riittämättömyydestään.

Usein ja yllättäen syntipukki on suhteen kestävämpi ja vahvempi osapuoli. Mutta hänen annetaan ymmärtää, että hän on aivan muuta.

Näkymätön

Muumien näkymätön Ninni on kuvaava esimerkki näkymättömyydestä. Suosittelen lämpimästi katsomaan kyseisen jakson Muumeista.

Valtapelisuhteisessa perheessä kasvanut, kiltti ja joustava yksilö, on yleensä se, josta kasvaa todennäköisimmin näkymättömäksi. Hän pääsee silloin helpoimmalla. Kun perheessä on yksi tai useampi yksilö, joka tietää kaikesta kaiken, voi olla helpompaa vain olla olematta mitään mieltä. Kaikki käy, ja kaikesta voi tykätä.

Todellisuudessa näkymätön ei pääse kasvuiässä löytämään sitä, mistä hän pitää tai mitä mieltä hän on, kun ympärillä on niin vahvoja mielipiteitä. Ne eivät luo hänelle riittävästi tilaa oman itsen kuuntelemiseen ja löytämiseen. Lapsuudesta aikuisikään on sitten helppo jatkaa tätä opittua mallia. Varsinkin jos on valinnut lapsuuden kodin normaalia vuorovaikutusmallin tyyliä toteuttavan puolison.

Sotija

Sotija ei alistu alas painamiseen. Hän on aina valmis puolustautumaan tai tarvittaessa hyökkäämään. Häntä voidaan pitää joko vahvana tai hankalana, riippuen yhteisön hyväksymistä käytösmalleista ja rajoista.

Yleisimmin sotija saa olla kohtuullisen vapaa valtasuhteista. Alistajan asemaan pyrkivä ymmärtää, että tässä on persoona, jota hän ei voi alistaa.

Vapaaksi valtapeleistä

Jos sinulla tulee tunne, että vuorovaikutuksessa on joku oikeassa ja joku väärässä, tai jollakin tapaa syytös välittyy – toimi näin:

  • Kysy itseltäsi hiljaa tai jos uskallat, niin ääneen: ”Mitä tässä tilanteessa nyt tapahtuu?”
  • Seuraavaksi voit sanoa ääneen keskustelun toiselle tai muille osapuolille, että on mielenkiintoista aina kuulla muiden ihmisten mielipiteitä. Näin ulkoistat mahdollisen moitteen tai alaspainamisen itsestäsi, hänen mielipiteenään. Suojaat itseäsi, eikä kommentti pääse ihosi alle syömään itsetuntoasi.
  • Kysy itseltäsi, mitä toisen tapa ilmaista itseään sanoin ja sanattomin viestein kertoo nimenomaan hänestä – ei sinusta.
  • Muistuta itseäsi, että sinun reaktiosi ja vastineesi toiselle, kertoo vasta sinusta.

Blogitekstin kirjoittaja
Ritva Huusko
Perhepsykoterapeutti, MSc
Sairaanhoitaja, psyk.
Täydennyskoulutukset:
Kiikku -vauvaperhetyöntekijä
Solmuja parisuhteessa ryhmänohjaaja