Riitätkö omana itsenäsi vai suoritteidesi kautta? Perustuuko arvosi suorittamiseen vai siihen kuka olet. Eli oletko riittävä ja rakastettu juuri sellaisena kuin olet.Vai pitääkö sinun tehdä ja suoritttaa asioita, että koet olevasi riittävä ja hyväksytty.

Kun arvosi on sinussa itsessäsi, voit tehdä asioita vapaasta tahdostasi juuri sen verran kuin katsot hyväksi ja näet voimiesi riittävän. Jos arvosi on suoritteiden laadussa ja määrässä kuulut riskiryhmään sairastua uupumukseen.

Omanarvontunto

Voit testata muutamalla kysymyksellä miten omanarvontuntosi rakentuu.

Kerro itsestäsi. Kuka olet, miten esittelet itsesi uusille ihmisille. Kirjoita esittely paperille. Esittelyn tulee olla lyhyt ja ytimekäs. Enintään 10 lyhyttä lausetta.

Lue sitten esittelysi itsellesi ääneen. Miltä kuulostaa? Kuvailetko itseäsi tekemistesi ja saavutusten kautta? Vai kerrotko millainen persoona olet ilman suorittamisia?

Jos vastauksessasi on paljon tekemiseen tai niiden kautta elämääsi tulleista asioista kertomista, verbejä tai titteleitä, omanarvontuntosi nojaa suorituksiisi.

Ja jos esittelysi kertoo siitä, millainen ihminen olet ihan vain ihmisenä, persoonana omanarvontuntosi nojaa siihen, kuka olet.

Se, miten kuvailemme ja näemme itsemme vaikuttaa myös siihen, millaisia ihmisiä keräämme ympärillemme. Suorittajat keräävät mieluiten toisia suorittajia ympärilleen. Ne, joilla on lupa olla oma itsensä ja elää omia rajoja kunnoittaen, keräävät mieluiten samanhenkisiä ihmisiä ympärilleen.

Itsetunto

Toinen asia on sitten se, hyväksytkö itsesi juuri sellaisena kuin olet.

Miltä harjoitus tuntui? Tekeekö mieli väittää vastaan tähän tulkintaani? Vai totesitko tyynesti jotakin. Se kertoo enemmän sinusta kuin tästä nopeasta testistä.

Et ehkä hyväksykään itseäsi sellaisena, kuin juuri tällä hetkellä huomaat olevasi, jos nopea tulkintani herätti ärtymystä. Etkä halua ottaa vastaan sitä tietoa sinusta, jonka huomaat. Ehkä testin tapa ei mielestäsi ollut tarpeeksi tieteellinen ja sen tuoma vastauskin oli epämiellyttävä. Tai epäselvä.

Silloin voit kysyä itseltäsi, millainen haluaisit olla. Kun kysyy itseltään avoimia kysymyksiä ja vastaa niihin rehellisesti  Sinulla on lupa kuunnella itseään ja suunnata sitä kohti, mitä kohti haluat suunnata.

Jos sulkee silmänsä itseltään, ja uskottelee olevansa sellainen kuin pitäisi olla, valehtelee vain itselleen.

Jos teit testin, eikä se herättänyt mitään suurempia tunteita suuntaan tai toiseen, sinulla ei mahdollisesti ole tunnelukkoja tähän aiheeseen liittyen.

Testin tulosta tai tieteellisyyttä tärkeämpää on itse asiassa kuunnella sitä, mitä ajatuksia ja tunteita tämä teksti herättää sinussa. Se miten reagoit niihin tunteisiin sekä ajatuksiin kertoo, riitätkö omana itsenäsi vai suoritteidesi kautta. Se kertoo sinusta. Ja se viesti on se, jota kannattaa kuunneella avoimin mielin. Kaikkea muuta tietoa voi käsitellä kriittisesti.

Empatia 

Kuuntele itseäsi rehellisesti ja empaattisesti. Tunteesi kertovat sinusta. Ne ovat sinun työkalusi itsesi tuntemiseen. Mutta ne ovat vain viestintuojia. Niillä on oma paikkansa ja tehtävänsä.

Kun kuuntelet tunteitasi empaattisesti, teet ratkaisuja, jotka rakentavat sinua. Joten älä aina tai turhan usein suggestoi itseäsi vaikkapa ”järkipuheella” tekemään toisin kuin tunteesi viestivät. Koska silloin rikot itseäsi. Muista, olet arvokas ja ihana juuri sellaisena kuin olet.

Blogitekstin kirjoittaja

Ritva Huusko
Perhepsykoterapeutti
Sairaanhoitaja, psyk.