Mikä olisi sinulle kaikista suurin rakkauden teko? Sellainen, joka saisi sinut tuntemaan joka päivä itsesi rakastetuksi. Silloin se ei voi olla mikään kovin suuri asia, eikö. Arjen suuret rakkauden teot ovatkin pieniä arjen asioita, joilla osoitetaan toiselle, että toinen on rakas ja tärkeä. Suuriksi ne tekee niiden toistuminen päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Mutta kuten kaikkien lahjojen kanssa, näitäkään ei välttämättä saa joka päivä. Kerran vuodessa arjen rakkauden teon antaminen on liian harvoin taas toisaalta. Jokaisessa parisuhteessa onkin etsittävä juuri kyseiseen parisuhteeseen ja sen osapuolille sopivin tiheys.

Mistä voi tietää mikä on toiselle merkityksellistä

Perheessä ja parisuhteessa on tärkeää puhua, jakaa asioita itsestä. Kertoa, mikä vuorovaikutuksessa ja yhdessä olossa tuntuu hyvälle ja mikä ehkä jopa pahalle. Sinun tehtäväsi on sanoittaa sinun tarpeita. Vastapuolen tehtävä on kuulla ne. Ja yrittää ymmärtää, mitä tarkoitat. Ei arvailla. Vaan tarkentaa asioita niin pitkään, että hän ymmärtää, mitä yrität sanoa. Ja sen jälkeen, hän voi antaa sinulle niitä arjen rakkauden tekoja, joita hän tietää sinun tarvitsevan ja kaipaavan. Näin hän kertoo rakkaudestaan sinulle viesteillä, jotka sinusta tuntuvat rakkauden osoittamiseslta. Ja päinvastoin.

Ei ajatusten lukemista ja arvailua

Parisuhteessa voidaan ajatella, että toisen pitäisi muistaa ja ymmärtää yhden sanomisen jälkeen, mikä toisesta on tärkeää. Tai sadannen. Kovin moni meistä ei kuitenkaan muista asioita yhden tai sadannenkaan kerran kuultuaan, jos se ei ole kuulijan ydintarpeiden alueella. Tarvitsemme toistoa ja syvää ymmärrystä muistaaksemme asiat, jotka eivät meistä ehkä tunnu merkityksellisiltä. Toki on helpompi muistaa asiat, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Mutta arjen suuren rakkauden teot eivät olekaan niitä asioita. Arjen suuret rakkauden teot tehdään rakkaudesta toista kohtaan. Vaikka itse sitä asiaa ei pitäisikään tärkeänä, sen haluaa suoda toiselle, koska se on toiselle sitä. Siksi näitä asioita on alkuun vaikea oppia ymmärtämään ja muistamaan. Asian sisäistäminen vie aikaa ja vaatii monta keskustelua useinkin. Että voi oppia ymmärtämään, mikä toiselle on tärkeää ja mitä se saa hänet tuntemaan, kun hän sitä saa.

Mistä aloittaa

Kysy kumppaniltasi, mikä saa hänet tuntemaan itsensä rakastetuksi. Paina asia mieleesi ja yllätä hänet kerran pari viikossa antamalla hänelle sitä, mikä saa hänet tuntemaan itsensä rakastetuksi. Jos omien ydintarpeiden tunnistaminen ja sanoittaminen tuntuu haasteelliselta Vapaudu rakastamaan parisuhteessa -nettiparisuhdekurssilta löydätte työkaluja. Kurssin ostat kätevimmin Terapeuttitalon nettikaupasta   Kurssi on sähköpostikurssi, joka koostuu viidestä eri videoluennosta ja siihen liittyvistä kotitehtävistä. Kurssi tulee sinulle sähköpostiin kerran viikossa, viiden viikon ajan. Materiaali on käytettävissänne rajoittamattoman ajan. Työskentely onnistuu näin vaikka kotisohvalla, juuri silloin kun se teidän aikatauluunne parhaiten sopii. Näin vähän vastentahtoisemmankin kumppanin voi saada houkuteltua työskentelyyn mukaan. Ja jos puhumisen aloittaminen tuntuu kovin hankalalta kaksin, Plus ja Superior -paketeissa on 1-2 terapeutin ohjauskertaa keskustelun alkuun pääsemiseksi. Ajan varaatte kätevimmin sähköisestä ajanvarauksesta. Tapaaminen voi olla kasvotusten netin kautta (suojattu yhteys), Oulussa tai Ylivieskassa. Kurssi antaa teille työkaluja parisuhteen vuorovaikutuksen parantamiseen. Opitte, miten kaikista asioista voi puhua ja molemmat puolisot voivat tuntea tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi. Kurssi auttaa teitä tukemaan yksilön, parisuhteen ja perheenne hyvinvointia. Säästätte itseänne mahdolliselta jatkuvalta mielipahalta ja voitte tukea jaksamistanne elämän eri osa alueilla – sekä koti- että työelämässä.

Blogitekstin kirjoittaja Ritva Huusko Perhepsykoterapeutti Sairaanhoitaja, psyk. Täydennyskoulutukset: Kiikku -vauvaperhetyöntekijä ja Solmuja parisuhteessa ryhmänohjaaja